Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sâmbătă, 23 aprilie 2016, în ajunul Praznicului împărătesc al Floriilor, în municipiile Galaţi şi  Brăila, precum şi în alte localităţi rurale din cele două judeţe ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos s-a desfăşurat tradiţionalul Pelerinaj de Florii, care aminteşte de momentul Intrării Mântuitorului Iisus Hristos în cetatea Ierusalimului.

Manifestările pastoral-misionare au debutat anul acesta în municipiul Brăila, unde, preoţii şi credincioşii de la bisericile din oraş s-au întâlnit în faţa bisericii „Sf. Cuv. Parascheva“. De aici, alaiul format din copii, tineri, profesori şi credincioşi au pornit în procesiune pe „Calea Călăraşilor“ spre Catedrala „Naşterea Domnului“, unde au fost întâmpinaţi de Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian care s-a întors dintr-un alt pelerinaj de la Sobozia şi din oraşul brăilean, Însurăţei.

„De la pelerinajul cu arhierei şi preoţi la Altarul din Slobozia, şi de-acolo la mormântul preabunului nostru părinte şi frate, episcopul Damaschin, care astăzi a împlinit 7 ani de la aşezarea lui în ceata arhiereilor din ceruri, ne-am oprit şi ne-am bucurat nespus să găsim în inima câmpului, la Însurăţei, mulţi preoţi şi nenumăraţi copii şi pelerini!

Pelerinajul din oraşul Brăila este doar începutul fructificării pocăinţei şi treptelor sfântului post către sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, ca să nu rămână niciun colţişor din sufletele noastre fără să fie Ierusalim!“, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.

Pe esplanada catedralei, ierarhul a săvârşit slujba de binecuvântare a stâlpărilor, după care a stropit pe toţi credincioşii prezenţi cu agheasmă.

În oraşul de reşedinţă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, mii de gălăţeni, de la copii şi tineri, unii putând autenticul port popular al zonei, până la vârstnici sau chiar persoane cu dizabilităţi s-au adunat în faţa bisericii „Vovidenia“ pentru a participa la tradiţionala procesiune de Florii.

Calea Domnească a prins viaţă prin şirul nesfârşit de preoţi şi pelerini care s-au îndreptat spre Catedrală, intonând troparul sărbătorii şi alte cântări specifice perioadei liturgice în care ne aflăm.

Pe esplanada din faţa Catedralei, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian  a săvârşit slujba de binecuvântare a stâlpărilor şi a rostit cuvânt de învăţătură.

„Mulţumim lui Dumnezeu, a spus Chiriarhul Dunării de Jos, preoţimii şi bunilor noştri credincioşi din cele două judeţe ale Eparhiei pentru această icoană a pelerinajului care a adus Ierusalimul ceresc nu numai în biserici şi pe străzi, cât şi în sufletele şi în casele noastre!“.

Programul liturgic a  continuat cu slujba Privegherii.

Participarea tinerilor, a elevilor din şcolile şi liceele Arhiepiscopiei Dunării de Jos, alături de de părinţii lor, de cadrele didactice şi slujitorii Sfintelor Altare reprezintă, înainte de toate, un semn de speranţă şi o manifestare plenară a dragostei creştine în interiorul Bisericii.

Pelerinaj de Florii la Corod şi Lieşti

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook