Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

1. Slujire la bisericile Mavramol şi Precista

Debutul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului a fost dat în preziua praznicului (14 august 2011), când ierarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârşit slujba Sfintei Liturghii la biserica Mavromol din oraşul Galaţi. La slujbă au participat, pe lângă mulţimea de credincioşi, slujitori de la diferite şi importante biserici din oraş, ca o mărturie a comuniunii frăţeşti şi a evlaviei către Maica lui Dumnezeu.

 

În cuvântul de învăţătură adresat cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a subliniat darurile Maicii Domnului în viaţa noastră, începând de la întruparea Fiului lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru Iisus Hristos şi până la neîncetata rugăciune şi mijlocire la Tronul Dumneziesc pentru noi, oamenii.

Purtând pe braţe icoana făcătoare de minuni de la această biserică - Mavrolitissa, alaiul de slujitori şi credincioşi au pornit apoi în procesiune către un alt reper spiritual al oraşului Galaţi, anume Biserica Precista. Aici, chiriarhul Dunării de Jos a rostit un cuvânt de folos, iar credincioşii prezenţi s-au închinat la sfânta icoană.



2. Mănăstirea Adam

Spre seară, Mănăstirea Adam s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare pentru a cinsti pe ocrotitoarea sa, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Aşa după cum există tradiţia la această mănăstire, mai înainte de slujba Privegherii s-a întors acasă Icoana Făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care, şi în acest an a binecuvântat parohiile şi credincioşii din protopopiatele judeţului Galaţi, printr-un pelerinaj în sfântul post.

Înconjurat de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi, slujba Prohodului Maicii Domnului a fost săvârşit de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la altarul de vară al mănăstirii, unde a fost depusă şi Sfânta Icoană. Credincioşii au participat în număr foarte mare la această sărbătoare (peste 3000 de suflete), acest fapt făcând ca numărul cetelor de cântăreţi să fie mult mai mare, însemnând slujitori, maici, pelerini şi copii îmbrăcaţi în costume tradiţionale, care au dorit, din tot sufletul să o preacinstească pe „Sfânta de la Adam”.

La final, conform tradiţiei, toţi cei prezenţi au trecut pe sub Sfântul Epitaf şi pe sub Sfânta Icoană făcătoare de minuni, cântând imne Maicii Domnului şi având în mâini lumânări aprinse, iar ierarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat cu agheasmă.

În acelaşi cadru de rugăciune, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a binecuvântat locul pentru ridicarea noilor chilii ale mănăstirii.
A doua zi (15 august), la acelaşi altar de vară, slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de un sobor de preoţi sub protia pcuv. Arhim. Daniil Oltean, vicar administrativ al Arhiepiscopiei.

3. Mănăstirea Vladimireşti

În ziua de 15 august şi Mănăstirea Vladimireşti şi-a serbat hramul.

Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de preoţi şi diaconi, precum şi de credincioşii din parohiile învecinate. Acestora s-au adăugat şi români care lucrează peste hotare, veniţi acasă, alături de cei dragi.

La final, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit pelerinilor prezenţi despre viaţa Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, aşa după cum ne-au învăţat Sfinţii Părinţi din primele veacuri ale Bisericii. Tot acum a avut loc şi binecuvântarea noului paraclis al mănăstirii care are ca ocrotitori pe Sfânta Teodora de la Sihla şi Sfântul Cuvios Daniil Sihastru.

După Sfânta Liturghie, toţi cei prezenţi au fost invitaţi, după tradiţie, la agapa creştinească, pregătită cu grijă de maici, în trapeza mănăstirii.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook