Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ajunul pomenirii Sfântului Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit slujba de sfinţire a Bisericii cu hramurile „Sfânta Muceniţă Sofia“ şi „Sfântul Ierarh Varlaam“ din municipiul Galaţi.

Foarte mulţi credincioşi gălăţeni, au trăit momente de bucurie şi o profundă simţire duhovnicească prin participarea la sfinţirea bisericii parohiale din cartierul Ţiglina, ocrotită de Sfânta Muceniţă Sofia şi Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei.

Slujba de târnosire a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa numeroşilor credincioşi din parohie şi din împrejurimi.

Datorită densităţii construcţiilor din această zonă a oraşului a fost greu să se identifice un spaţiu adecvat pentru construirea unei noi biserici care să fie accesibilă credincioşilor din cartier, fapt pentru care, la stăruinţa ierarhului Dunării de Jos, s-a oferit clădirea unei foste centrale termice a zonei, în care s-a amenajat, cu maximă atenţie, spaţiul liturgic şi cel social-filantropic.

Cu acest prilej, ierarhul Dunării de Jos a transmis un cuvânt de învăţătură în care a explicat sensurile duhovniceşti ale sfinţirii bisericii şi a prezentat aspecte din viaţa sfinţilor ocrotitori.

De asemenea, ierarhul locului a readus în atenţia celor prezenţi şi câteva date importante din istoria acestui locaş de cult demolat în anul 1963 de comunişti, mărturii în acest sens fiind oferite şi de câtiva credincioşi prezenţi la slujbă, care au cunoscut şi frecventat biserica „Sfânta Sofia“ în perioada comunistă.

Totodată, Părintele Arhiepiscop a adus mulţumiri celor care au sprijinit realizarea acestui important obiectiv pentru comunitatea parohială din această zonă a municipiului Galaţi.

Tot astăzi a fost inaugurată şi Cantina „Preot Titus Ionăşescu“, în memoria fostului preot de tradiţie şi cu viaţă de cuvios de la această biserică, care înființase o școală parohială și un fel de cămin cultural unde copiii săraci primeau gratuit lecții și mâncare, iar multe familii nevoiaşe cu mulţi copii beneficiau iarna şi la sărbători de sprijin material din partea părintelui.

După slujba de sfinţire a fost oficiată slujba parastasului pentru Mitropolitul Antonie Plămădeală, la împlinirea a 16 ani de la trecerea sa la cele veşnice, precum şi pentru slujitorii acestui lăcaş de cult adormiţi întru Domnul.

Pentru implicarea în lucrările de amenajare a bisericii, preotului paroh Petrică Mihai a primit rangul de iconom.

La final, toţi credincioşii prezenţi au avut posibilitatea de a trece prin Sfântul Altar şi a se închina la Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă, acestea reprezentând momente profunde de evlavie şi emoţie sfântă.

***

Parohia „Sfânta Sofia şi Sfântul Ierarh Varlaam“ din  Galaţi a fost reînfiinţată, prin grija Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, la data de 1 septembrie 2009 pentru a relua o istorie întreruptă brutal.

Fosta biserică „Sfânta Sofia“ din Galaţi a fost ridicată în faţa actualei Case de Cultură a Sindicatelor, piatra de temelie fiind aşezată în anul 1872. Lucrările de construcţie au fost finalizate în 19 octombrie 1880, dată la care biserica a fost sfinţită de către episcopul Iosif Gheorghian al Dunării de Jos.

La data de 21 noiembrie 1963, s-a primit, din partea autorităţilor comuniste, ordinul de demolare care a fost pus în aplicare începând cu data 5 decembrie 1963.

Pe locul fostei biserici „Sfânta Sofia“ s-a ridicat o troiţă de marmură care a fost sfinţită în anul 2000, la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

La eveniment a participat şi neuitatul preot Constantin Picoş, parohul fostei biserici „Sfânta Sofia“ şi martor la demolarea acesteia în anul 1963.

Pe placa de marmură din partea de Sud a troiţei este înscris textul: „S-a inaugurat acest monument la sărbătoarea Sfântului Andrei, A.D. 2000, pe locul fostei biserici «Sfânta Sofia», demolată abuziv în 1964“, iar pe partea de Vest sunt înscrise numele eroilor adormiţi pentru reîntregirea neamului, membri ai vechii parohii „Sfânta Sofia“ din Galaţi.

La data de 1 septembrie 2012, preotul Petrică Mihai de la Parohia Smulţi, jud. Galaţi, a fost numit slujitor al Parohiei  „Sf. Ierarh Varlaam al Moldovei şi Sfânta Muceniţă Sofia“.

La data respectivă, fiind fără un lăcaş de închinare, s-a oferit Capela „Înălţarea Domnului”, construită la începutul anilor '90 în intersecţia străzilor Gheorghe Doja şi Constructorilor.

Densitatea construcţiilor din cartier nu a fost de ajutor la identificarea spaţiului adecvat pentru construirea bisericii. Deşi comunitatea s-a constituit şi a funcţionat, demersurile chiriarhului şi ale administraţiei eparhiale bisericeşti către autorităţile competente s-au extins pe o perioadă de aproape un deceniu.

În final, prin bunăvoinţa Primăriei Municipiului Galaţi, în anul 2020, la stăruinţa ierarhului Dunării de Jos s-a oferit clădirea unei foste centrale termice din zonă, în care s-a amenajat, după toată rânduiala bisericească spaţiul liturgic şi cel social-filantropic existent astăzi.

Pr. Rareș Bucur

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook