Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Luni, 30 august, în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, localitatea Ciureştii Noi, din nordul judeţului Galaţi, a primitvizita Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, ajuns în această zonă a eparhiei pentru a aduce binecuvântare, bucurie şi întărire duhovnicească prin sfinţirea bisericii cu hramurile „Sf. Apostol Toma“ şi „Sf. Ierarh Alexandru“. Biserică a primit de astăzi ca ocrotitor ceresc şi pe Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropopitul Moldovei.

Cu acest prilej, ierarhul Dunării de Jos a binecuvântat altarul de vară şi clopotniţa din incinta bisericii parohiale.

Programul a debutat cu slujba de târnosire a bisericii săvârşită de către chiriarhul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa ctitorilor, autorităţilor locale, precum şi a numeroşi credincioşi din parohie şi din împrejurimi.

Pentru credincioșii participanți, momentul trecerii prin Sfântul Altar, după sfințire, și închinarea la Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Sfânta Masă, au reprezentat momente de evlavie și emoție sfântă.

După slujba de sfințire, a fost săvârşită Sfânta Liturghie la altarul de vară amenajat în apropierea bisericii, în prezenţa credincioşilor, mulți dintre aceștia veniți special din alte localități pentru a participa la eveniment.

La Sfânta Liturghie au participat şi elevi de la şcolile gimnaziale din localităţile gălăţene Bălăşeşti şi Bereşti, îmbrăcaţi în costume tradiţionale.

La eveniment a fost prezent şi Grupul de bătrâni „Zestrea“ din comuna Barcea, care, la momentul chinonicului, au interpretat pricesne şi cântece patriotice.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a explicat sensurile duhovniceşti ale sfinţirii bisericii, arătând, totodată, contribuția majoră a satului românesc la devenirea istorică a poporului român, care a constituit și încă mai constituie un izvor al spiritualității, al culturii și al tradițiilor.

În semn de binecuvântare şi preţuire pentru sprijinirea lucrărilor de zidire şi înfrumuseţare ale bisericii, altarului de vară, clopotniţei, centrului social şi casei parohiale, domnul profesor univ. dr. Alexandru Chiriac, fiu al satului, împreună cu familia dânsului au primit din partea ierarhului Dunării de Jos, Ordinul eparhial ”Crucea Sfântului Apostol Andrei”, iar ceilalţi ctitori au primit Diplome de vrednicie.

De asemenea, în cadrul evenimentului autorităţile administraţiei publice locale au conferit domnului Alexandru Chiriac titlul de „Cetăţean de onoare al Comunei Bălăşeşti“.

La final, chiriarhul Dunării de Jos a săvârşit o slujbă de pomenire pentru ctitorii, preoţii şi binefăcătorii acestei comunităţi săteşti din judeţul Galaţi, trecuţi la cele veşnice.

Istoric

Vechea biserică din Ciureştii Noi a fost construită între anii 1981-1982 şi sfinţită în data de 20 mai 1984 din încredinţarea Înaltreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Antim, în Duminica a 5-a după Paşti (a Samarinencei), de către preacuviosul arhimandrit Ieronim Motoc, vicar administrativ.

Biserica în formă de cruce şi prevăzută cu două turle a fost construită din paiantă, fiind consolidată cu plasă de sârmă şi ciment, atât la interior, cât şi la exterior, locuitorii satului lucrând la zidirea ei pe timp de noapte, sub coordonarea preotului iconom stavrofor Cioruţă Vasile.

Catapeteasma şi icoanele au fost realizate de pictorul Buhuş din Bârlad.

Între anii 2020-2021, cu binecuvântarea ÎPS Arhiepiscop Casian, s-au efectuat reparaţii capitale la vechea biserică, constând în consolidarea şi înălţarea pereţilor, construirea unui nou acoperiş cu turlă în stil ştefanian, înlocuirea vechii stolerii, dotarea cu policandre noi. În partea de nord-est a bisericii au fost construite un lumânărar, un veşmântar şi camera centralei.

De asemenea, s-a construit un altar de vară şi a fost refăcută clopotniţa, fiind înnobilată printr-un acoperiş în stil ştefanian şi procurarea celui de-al doilea clopot. Casa parohială a primit o nouă înfăţişare prin realizarea unui nou acoperiş şi a unui frumos cerdac, iar la interior prin lucrări de reparaţii şi zugrăvire.

În apropierea bisericii a fost ridicat un Aşezământ social-filantropic, aşezat sub ocrotirea Sf. Nectarie Taumaturgul, Sf. M. Mc. Pantelimon şi Sf. Luca al Crimeii.

Pr. Rareș Bucur

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook