În Duminica a X-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Ap. Andrei“ din municipiul Galați.
La slujbă au fost prezenţi numeroşi credincioşi din municipiu, dar și conaționali plecați în străinătate și veniți acasă în această perioadă de vară.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul mixt al Catedralei Arhiepiscopale.
În cadrul slujbei, au fost rostite rugăciuni speciale pentru slujitorii Sfintelor Altare şi credincioşii români din diaspora.
La momentul cuvenit, mulți copii prezenți la slujbă au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Matei în care este relatată vindecarea de către Mântuitorul nostru Iisus Hristos a unui copil lunatic.
Întrucât în această duminică, prima după Praznicul Adormirii Maicii Domnului, este celebrată în Patriarhia Română, începând cu anul 2009, Duminica migranţilor români, ierarhul locului a evidențiat efortul și sacrificiul pe care mulți români plecați la muncă în străinătate îl fac pentru a păstra identitatea națională, credința strămoșească și comuniunea cu cei de același neam.
De asemenea, chiriarhul Dunării de Jos a transmis celor prezenți mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, adresat cu acest prilej şiintitulat „Rugăciunea – prezenţă şi lucrare a Sfântului Duh în om“.
După Sfânta Liturghie,Părintele Arhiepiscop a invitat la Reşedinţa Arhiepiscopală, pentru un dialog de suflet, mai multe familii cucopii, veniți acasă din străinătate în perioada concediilor.
Reîntâlnirea cu românii care trăiesc pestre hotarele ţării, mai întâi la Sfânta Liturghie, apoi la Reşedinţa Arhiepiscopală, a dus multă bucurie, comuniune frăţească şi mulţumire sufletească.
La final, ierarhul locului i-a binecuvântat pe toţi migranţii români prezenţi şi le-a oferit daruri copiilor.
Date statistice ne arătat că în prezent cel puţin8 milioane de români trăiesc astăzi în afara graniţelor ţării, un aflux mare al migrării acestora fiind în anul 2007, când peste 415.000 de români au plecat din România, cei mai mulţi stabilindu-se în Italia, Spania şi Germania.
Pr. Rareş Bucur
FacebookContact