Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Cinstirea Sfântului Ierarh Nicolae în ziua sa de prăznuire a încheiat seria manifestărilor pastoral-misionare, culturale şi social filantropice organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos în municipiul Brăila, creionându-se o frumoasă concluzie la împlinirea a 20 de ani de când urbea brăileană a fost așezată sub ocrotirea spirituală a Sfântului Ierarh Nicolae.

Biserica închinată Sfântului Nicolae din oraş a fost neîncăpătoare pentru mulţimea credincioşilor care a dorit să intre în comuniune liturgică cu ierarhul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian şi cu preoţii ce au format soborul slujitor în jurul Sfântului Potir.

Numărul mare de credincişi prezenţi la Sfânta Liturghie a fost mult sporit de tineri şi copii, precum şi de reprezentanţii autorităţilor civile şi militare din oraşul de la Dunăre.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de corul Seminarului Teologic „Sf. Apostol Andrei“ din Galaţi, care, la momentul chinonicului au oferit celor prezenţi un concert de colinde şi alte cântări bizantine specifice perioadei liturgice în care se află Biserica Ortodoxă.

Pe parcursul întregii luni dedicate Sfântului Ierah Nicolae, preoţii brăileni au desfăşurat ample programe îndreptate către tineri, către persoanele aflate în dificultăţi materiale sau aflate în risc de marginalizare socială dar şi către „mulţimea de credincioşi evlavioşi, rugători care au participat la procesiunea «Călători pe calea sfinţilor» şi s-au închinat la moaştele Sfântului Ierarh Nicolae şi ale Sfântului Apostol Andrei, arătând prin aceasta unitatea dintre cele două oraşe de la Dunăre păstorite de aceşti doi stâlpi ai Ortodoxiei!“, a arătat în cuvântul său de învăţătură Înaltpreasfinţitul Părinte Casian.

Activităţile culturale şi catehetice au culminat prin premierea de către Chiriarhul Dunării de Jos a 9 tineri olimplici, reprezentanţi ai Liceului Teoretic „Nicolae Iorga“, ai Colegiului Naţional „Nicolae Bălcescu“ şi ai Colegiului Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoc“ din Brăila.

Toţi copii prezenţi au primit în această zi daruri, parohia pregătind în acest scop peste 200 de pachete cu alimente, dulciuri şi alte daruri de suflet.

La final a fost săvârşită rugăciunea de mulţumire şi parastasul pentru ctitori.

La ieşirea din biserică, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a binecuvântat darurile de hrană tradiţională pregătite pentru pelerini, împărţindu-le cu mâna sa.

Peste 15.000 de credincioşi au fost „călători pe calea sfinţilor“ în cele trei zile de pelerinaj brăilean şi gălăţean deopotrivă, aceştia având posibilitatea ca, în evlavie, să se închine şi să sărute moaştele Sfântului Ierarh Nicolae şi ale Sfântului Apostol Andrei aşezate pe baldachinul special amenajat pe esplanada din faţa bisericii „Sf. Ierarh Nicolae“.

Eveniment cultural la Muzeul Brăilei

Manifestările culturale închinate Sfântului Ierah Nicolae au continuat la Brăila printr-un eveniment deosebit: marcarea a 20 de ani de când orașul Brăila a fost așezat sub ocrotirea spirituală a Sfântului Ierarh Nicolae.

Evenimentul, moderat de prof. univ. dr. Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei, a avut ca invitaţi de onoare pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop dr. Casian al Dunării de Jos, acad. Victor Spinei, dl Aurel Simionescu, primarul Brăilei, profesori universitari și  oameni de cultură.

Cu acest prilej a fost prezentat un film documentar intitulat „Brăila, două decenii de la aşezarea sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae”.

Totodată au avut loc și trei lansări de carte: Revista Istros – prof. univ. dr. Victor Spinei la 70 de ani; Atlasul istoric al oraşului Brăila (Academia Română); Analele Brăilei, nr. 13 şi se viziona filmul documentar „Brăila, două decenii de la aşezarea sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae”.

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook