Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Un sfânt cuvios în cetate poate părea o realitate anacronică, în timpul secularizat pe care îl trăim. Totuşi, în viteza (ne)vieţii, încercaţi de neputinţe şi de boli, creştinii de astăzi primesc de la Dumnezeu „antidotul“: sfinţii vindecători, care intervin în viaţa noastră mai ales când ne e greu!

Astfel, ca urmare a rânduirii, de către ÎPS Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, a Sfântului Cuvios Patapie, ca patron spiritual al bisericii gălăţene istorice a Sfinţilor Trei Ierarhi din Galaţi, împreună cu Sfântul Ierarh Luca al Crimeii, în fiecare an, cu prilejul acestui hram, parohia gălăţeană organizează un bogat program liturgic, misionar – educaţional şi social – filantropic.

Anul acesta, programul prilejuit de prăznuirea Sfântului Cuvios Patapie (8 decembrie) a constat într-o suită de activităţi misionar-educaţionale, care au precedat sărbătoarea:

Luni, 4 decembrie, ora 19,00, la capela studenţească din căminul H al campusului Universităţii „Dunărea de Jos“, o delegaţie a parohiei a paqrticipat la  rugăciunea de seară, împreună cu studenţi de la diverse Facultăţi, după care a avut loc un dialog duhovnicesc pe tema „Sfinţii, prezenţe reale şi providenţiale în viaţa tinerilor. Studiu de caz: Sfântul Cuvios Patapie Egipteanul“.

Miercuri, 7 decembrie, ora 11,00, în baza parteneriatului educaţional, la Colegiul Naţional „Al. I Cuza“ s-a desfăşurat o lecţie deschisă pe tema „Viaţa şi minunile Sfântului Patapie vindecătorul“. Dna  Mihaela Gurzu - profesor de religie şi dna învăţătoare Oana Damian au realizat un adevărat regal didactic pentru elevii clasei a III-a, cu subiect moral-duhovnicesc, în prezenţa slujitorilor bisericii-partener, care au oferit copiilor dulciuri şi iconiţe.

Joi,  8 decembrie, la primele ore ale dimineţii (8,00-8,30), în biserica parohială s-a desfăşurat un mic program catehetic şi de împărtăşire a copiilor de la Grădiniţele nr. 1 – „Luceafărul“ şi 6 – „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Galaţi.

Însă impactul major l-a avut programul social-filantropic, organizat cu acest prilej:

Sâmbătă, 2 decembrie a avut loc o acţiune filantropică, prin implicarea tinerilor-voluntari ai parohiei, la  15 familii cu 5-12 copii, din satele Corni, Măcişeni, Crăieşti, Bălăbăneşti şi Cruceanu, din nordul judeţului Galaţi. Cei 23 de voluntari - elevi de la Colegiile Naţionale „Costache Negri“ (coordonaţi de prof. Onorica Tofan), „Mihail Kogălniceanu“ şi „Al. I. Cuza“, studenţi  de la diferite Facultăţi şi cadre didactice au oferit copiilor şi familiilor vizitate: haine, încălţăminte, dulciuri, alimente de bază şi alte daruri. Periplul filantropic s-a încheiat la Mănăstirea Adam, unde tinerii s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, mulţumindu-i că „le-a dat darul dse a dărui“.

Duminică, 3 decembrie patru echipe de elevi - voluntari, coordonate de doamnele profesoare Onorica Tofan şi Mădălina Anca Radu de la C. N. „Costache Negri“ au organizat o amplă acţiune filantropică pentru copiii de la Casele de copii „Tudor”, „Ştefan”, „Floare de colţ“ şi „Aurora“ din Galaţi; s-au adăugat şi elevi voluntari de la C. N. „Al. I Cuza“ şi C. N. „Mihail Kogălniceanu“. Darurile oferite (haine, încălţăminte, dulciuri, jucării) copiilor fără de mamă şi tată au rezultat dintr-o colectă iniţiată şi derulată de elevii normalişti. Din aceste acţiuni, cei mai câştigaţi au fost  însă nu copiii care au primit darurile, ci înşişi dăruitorii!

Programul filantropic se va încheia zilele următoare, cu vizitarea a 30 de familii de bătrâni din parohie, cu echipe de studenţi ai Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Galaţi, când se vor oferi celor bătrâni sfaturi şi îndrumări medicale pentru bolnavi, medicamente şi alimente.

Programul a fost încununat, joi, cu Vecernia, Litia şi Paraclisul Sfântului Patapie, iar vineri, 8 decembrie, ora 8,00, cu Utrenia şi Sfânta Liturghie. ÎPS Chiriarh al Dunării de Jos a fost prezent la hram, aducând, spre cinstirea credincioşilor, rasa Sfântului Patapie, odor preţios din patrimoniul Sfintei Arhiepiscopii. ÎPS  Casian a dat cuvânt de folos credincioşilor, după care a premiat 30 detineri de la C.N. „Al. I., Cuza“, coordonaţi de prof. de Religie Dorina Toma.

Astfel, putem arăta cât de firească este prezenţa Sfântului Cuvios Patapie, într-un oraş modern şi aglomerat. O prezenţă vindecătoare, binecuvântătoare, sfinţitoare!

Pr. Lucian Petroaia

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook