La praznicul Întâmpinării Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârşit Sfânta Liturghie în Capela Palatului Episcopal - actualmente Muzeu al Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.
Construit din iniţiativa şi cu osârdia marelui ierarh Partenie Clinceni, între 1895-1901, Palatul a fost inaugurat, în 8 septembrie 1901, prin sfinţirea Capelei cu hramul „Întâmpinarea Domnului“. Impunătoarea clădire a fost atât Reşedinţă Chiriarhală, cât şi sediu administrativ-bisericesc.
Între anii 1963-2012, destinaţia Palatului Episcopal a fost schimbată, acesta găzduind, până în luna septembrie 2012 Muzeul de Artă Vizuală.
În anul 2004 a fost retrocedat proprietarului de drept.
Prin programul european „Consolidarea, reabilitarea şi modernizarea Palatului episcopal“, între anii 2012-2014 s-au executat ample lucrări de retemeluire, restaurare şi, apoi, ctitorire a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, iniţiat de Chiriarh în anul 2007.
Capela cu hramul „Întâmpinarea Domnului“ a fost complet restaurată prin crearea spaţiului boltit, pictare în tehnica fresco, pardosire cu marmură de Carrara, înzestrare cu vitralii şi obiecte liturgice din argint.
Slujba de sfinţire a Capelei a fost săvârşită în data de 27 noiembrie 2014, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de arhierei, în cadrul manifestărilor spirituale dedicate Sfântului Apostol Andrei.
Tot atunci, Capela Palatului Episcopal a fost aşezată şi sub ocrotirea spirituală a Sfinţilor Martiri Brâncoveni, Preafericirea Sa oferind în dar o icoană cu chipul Sfântului Constantin Brâncoveanu şi o părticică din sfintele sale moaşte.
La sărbătoarea de astăzi, Chiriarhul a fost înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, de personalităţi şi oameni de cultură ai municipiului Galaţi şi nu numai, precum şi de simpli credincioşi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de elevi seminarişti.
Adresându-se celor prezenţi, ierarhul a subliniat faptul că sărbătoarea Întîmpinării Domnului este şi „sărbătoarea istorică a Paraclisului din cadrul Palatului Episcopal, rânduită de episcopul Partenie al Dunării de Jos. El a înţeles sensul luminii Mântuitorului Iisus Hristos ca centru luminos al credinţei din acest Paraclis.
În felul acesta înţelegem, pe de o parte, cum lumina credinţei se odihneşte în mărturiile luminoase ale patrimoniului nostru bisericesc şi cultural din Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii creştine, iar pe de altă parte vedem cum credincioşii care-l vizitează devin ei înşişi luminători profunzi ai culturii creştine adânc înrădăcinată în viaţa Bisericii şi promovată, în egală măsură, de clerici şi de renumiţi oameni de cultură!“.
Totodată a fost săvârşită şi slujba de pomenire pentru episcopul Partenie Clinceni, cel care a ridicat vechea reşedinţă a ierarhilor Dunării de Jos, precum şi pentru toţi înaintaşii în scaunul episcopal.
La final, oaspeţii au vizitat sălile de expoziţie ale Muzeului.
FacebookContact