În data de 10 februarie, când Biserica Ortodoxă îl cinsteşte pe Sfântul Mucenic Haralambie, biserica parohială din municipiul Galaţi care-l are ca ocrotitor şi-a sărbătorit hramul.
Ridicat între 1 mai şi 1 decembrie 1848, în doar şapte luni, locaşul a fost sfinţit în 20 decembrie 1848. Zidirea bisericii a fost posibilă datorită dragostei de Dumnezeu a opt negustori din Galaţi, între care şi Ilinca Lucacis, care a donat terenul.
Iniţial, aici a fost construită o bolniţă, unde erau aduşi şi trataţi bolnavii de holeră.
La temelia acestui sfânt locaş se află trupurile acelor suferinzi, dar şi ale celor care erau înmormântaţi aici, fiindcă potrivit documentelor din arhivă, aici a fost un cimitir.
La mijlocul veacului al XIX-lea, această zonă - acum în preajma Pieţei Centrale - era situată la marginea târgului Galaţi. Datorită stării avansate de degradare, cu binecuvântarea Înaltpreasfnţitului Părinte Arhiepiscop Casian, începând cu anul 1998, biserica a intrat într-un amplu proces de reconsolidare şi restaurare.
În prezent, locaşul de cult este pregătit pentru pictura de la interior, iar catapeteasma a fost restaurată şi adusă la frumuseţea de odinioară.
În ziua de prăznuire a Sfântului Sfinţitului Mucenic Haralambie, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor de preoţi din Cercul misionar din care parohia face parte, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a membrilor Consiliului şi Comitetului parohial şi a numeroşi credincioşi din parohie şi din întregul municipiu.
Tinerii şi copiii parohiei care participă activ la viaţa Bisericii şi se implică în toate activităţile desfăşurate în cadrul programelor naţionale „Hristos împărtăşit copiilor“ şi „Alege şcoala!“ s-au spovedit, iar la Sfânta Liturghie din ziua hramului, s-au împărtăşit.
În cadrul slujbei, Chiriarhul Dunării de Jos a sfinţit catapeteasma care a trecut printr-un amplu proces de restaurare.
La final a fost oficiată slujba parastasului pentru ctitorii trecuţi la Domnul.
În cadrul programelor filantropice îndreptate către persoanele singure şi familiile nevoiaşe, cei 80 de beneficiari ai Căminului de Bătrâni de pe strada Războieni s-au bucurat la masa dragostei de ospitalitatea Sfântului Haralambie.
Pentru familiile şi persoanele care se confruntă cu probleme financiare şi materiale, parohia a pregătit peste 300 de pachete cu alimente.
FacebookContact