Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Cinstirea Sfântului Mucenic Haralambie cheamă în fiecare an la rugăciune şi fapte bune pe foarte mulţi credincioşi gălăţeni, în special la biserica ce îl are ca ocrotitor spiritual.

La ceas de sărbătoare, chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian s-a aflat în mijlocul acestor credincioşi, săvârşind Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi din municipiul Galaţi.

La slujbă au participat credincioşi de toate vârstele, membrii Consiliului şi Comitetului parohial, dar şi familii tinere cu copii. La momentul liturgic cuvenit au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine, atât cei mici prezenţi la slujbă, cât şi alţi credincioşi pregătiţi pentru aceasta.

În omilia rostită cu acest prilej, ierarhul Dunării de Jos a vorbit despre viaţa plină de credinţă a Sfântului Mucenic Haralambie, model de slujitor şi mărturisitor jertfelnic al dreptei credinţe.

În cea de-a doua parte a cuvântului, Părintele Arhiepiscop a prezentat repere ale activităţilor desfăşurate în anul 2019 în Eparhia Dunării de Jos, în special a celor cu caracter social-filantropic şi educaţional, evidenţiind necesitatea continuării proiectelor de ajutorare a familiilor cu mulţi copii, precum şi a tinerilor şi vârsnicilor cu posibilităţi materiale reduse.

„Sfântul Haralambie este modelul de slujire prin mărturisire şi de tinereţe veşnică. Deşi era foarte înaintat în vârstă, a primit cu bucurie toate încercăile şi suferinţele în trupul lui până la decapitrare, dar, cu cât îşi vedea trupul său strujit de piele, le mulţumea chinuitorilor pentru că în felul acesta el vedea o întinerire sufletească. Sfinţii sunt cei care ne arată tinereţea veşnică a Mântuitorului prin mărturisitorii şi martirii Săi, dar şi prin martorii de astăzi, care pot fi slujitori buni şi credincioşi foarte devotaţi“, a spus ierarhul Dunării de Jos.

La final a fost oficiată slujba parastasului pentru ctitorii şi binefăcătorii acestui sfânt locaş trecuţi la Domnul.

În cadrul programelor filantropice îndreptate către persoanele singure şi familiile nevoiaşe, cei 90 de beneficiari ai Căminului de Bătrâni „Ştefan cel Mare şi Sfânt“ din Galaţi au primit din partea parohiei masa de prânz, bucurându-se astfel de dragosta şi ospitalitatea Sfântului Haralambie.

De asemenea, 20 de familii cu posibilităţi materiale reduse au primit din partea parohiei pachete consistente cu alimente de primă necesitate, iar credincioşii care au fost prezenţi la Sfânta Liturghie în ziua hramului, au primit pachete cu hrană, membrii Consiliului şi Comitetului parohial pregătind în acest sens peste 300 de pachete.

***

Locaşul de cult a fost ridicat în doar şapte luni,între 1 mai şi 1 decembrie 1848 şi a fost sfinţit în 20 decembrie 1848. Zidirea bisericii a fost posibilă datorită dragostei de Dumnezeu a opt negustori din Galaţi, între care şi Ilinca Lucacis, cea care a donat terenul.

Pe terenul actualei biserici a fost construită la început, o bolniţă, unde erau aduşi şi trataţi bolnavii de holeră.

La temelia acestui sfânt locaş se află trupurile acelor suferinzi, dar şi ale celor care erau înmormântaţi aici, fiindcă potrivit documentelor din arhivă, aici a fost un cimitir.

La mijlocul veacului al XIX-lea, această zonăera situată la marginea târgului Galaţi. În prezent ajungând să fie în imediata apropiere a Pieţei Centrale a municipiului Galaţi.

Datorită stării avansate de degradare, cu binecuvântarea Înaltpreasfnţitului Părinte Arhiepiscop Casian, începând cu anul 1998, biserica a intrat într-un amplu proces de reconsolidare şi restaurare.

În prezent, catapeteasma a fost restaurată şi adusă la frumuseţea de odinioară, iar în interiorul locaşului de cult au început lucrările de pictură.

Pr. Rareş Bucur

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook