La Aşezământul social-filantropic ”Sf. M. Mc. Pantelimon” – Lacu Sărat au avut loc joi, 16 februarie 2023, lucrările conferinţei pastoral-administrative corespunzătoare acestei luni. Cu acest prilej, vrednicul ierarh Melchisedec Ştefănescu a fost comemorat, la 200 de ani de la naştere.
Prima parte a întrunirii s-a desfăşurat în capela „Sf. Pantelimon“ din cadrul aşezământului prin săvârșirea Sfintei Liturghii de către preoții din Protopopiatul Brăila, sub protia protoiereului Ştefan Constandache.
În continuare, în Sala de conferințe „Sf. Ioan Evanghelistul“ din cadrul aşezământului de la Lacu Sărat s-au desfășurat lucrările propriu-zise ale întrunirii.
La eveniment a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, precum şi cadre didactice din învăţământul universitar şi preuniversitar, preoţi din cadrul protopopiatului Brăila, preoţi pensionari şi elevi implicaţi activ în activitatea misionară de la parohii.
Ierarhul locului a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat personalitatea marelui ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, Episcopul Melchisedec Ştefănescu, cel care în anul 1864 a înfiinţat Eparhia Dunării de Jos şi a păstorit-o timp de 14 ani.
Totodată, chiriarhul Dunării de Jos, a prezentat câteva repere din bogata activitate a ierarhului academician, între care se numără înfiinţarea Seminarul Teologic de la Ismail, precum şi sfinţirea, la data de 29 octombrie 1872, a bisericii cu hramul „Buna Vestire“ din municipiul Brăila, aflată din luna august a anului 2018 într-un amplu proces de reabilitare şi consolidare, cu lucrări complexe, atât la interior, cât şi la exterior.
De asemenea, în acest cadrul festiv a fost inaugurat Centrul de Studii Dunărene al Academiei Române, Brăila-Galaţi, căruia i-a fost conferit numele „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ şi a fost deschisă prima şedinţă de lucru a acestui centru cultural care va funcţiona la Brăila.
În cadrul ședinței au fost discutate programele eparhiale dedicate persoanelor vârstnice și tinerilor ce urmează a se desfășura în următoarea perioadă în Eparhia Dunării de Jos.
Ultima parte a conferinței a fost rezervată dezbaterilor, în cadrul cărora au fost semnalate și analizate o serie de aspecte practice întâlnite în slujirea preoţească, activitatea didactică şi catehizarea tinerilor.
Ierarhul a prezentat câteva modalităţi pentru evitarea eventualelor eșuări în educarea tinerilor, mai ales acolo unde excesul de virtual se manifestă zilnic.
La final a fost vizionat filmul documentar ce cuprinde retrospectiva asupra evenimentelor bisericeşti din anul 2022 din Arhiepiscopia Dunării de Jos, realizat în cadrul Biroului de Presă eparhial.
Părintele Arhiepiscop a adresat mulţumiri tuturor participanţilor pentru implicarea în activităţile şi programele bisericeşti din Eparhia Dunării de Jos.
Pr. Rareş Bucur
FacebookContact