La Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi şi în celelalte biserici din Eparhia Dunării de Jos, în primele patru zile ale Postului Mare, se săvârşeşte slujba Pavecerniţei Mari în cadrul căreia este citit Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul.
După ce ieri, în prima zi de post, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a oficiat la Catedrala arhiepiscopală slujba Pavecerniţei Mari şi a citit prima parte a Canonului de pocăinţă al Sfântului Andrei Criteanul, astăzi, în cea de-a doua zi de rugăciune şi de meditaţie duhovnicească, ierarhul Dunării de Jos a săvârşit rânduiala specifică din cadrul slujbei Pavecerniţei şi a citit partea a doua din Canonul cel Mare.
La slujbă, împreună cu soborul de clerici ai acestui locaş de cult, au participat elevi, studenţi şi numeroşi credincioşi, unii dintre ei veniţi special pentru a asculta interpretarea deosebită a cântărilor acestui imn al pocăinţei şi pentru a primi binecuvântarea arhipăstorului Dunării de Jos în această primă săptămână a Postului Mare.
Atmosfera de rugăciune şi de evlavie a fost sporită şi de armonia deosebită oferită de corala Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Andrei“ din Galaţi, care, în aceste prime zile ale postului, redau prin cânt expresia pocăinţei.
La finalul slujbei Pavecerniţei, toţi credincioşii prezenţi au primit cuvânt de folos duhovnicesc din partea Înaltpreasfinţitul Părinte Casian.
Starea de pocăinţă începută în primele zile ale Postului Sfintelor Paşti va fi prelungită şi în zilele următoare şi va culmina prin bucuria participării la Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfinţite de la Catedrala Arhiepiscopală, vineri, 3 martie, după-amiază, când chiriarhul Dunării de Jos, îi va împărtăşi cu Trupul şi Sângele Domnului nostru Iisus Hristos pe toţi cei ce se vor pregăti pentru primirea acestui mare dar.
***
Cunoscută drept „Canonul lacrimilor“, această creaţie în versuri a Sfântului Andrei, Arhiepiscopul Cretei, este una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii Ortodoxe.
Canonul cel Mare este un canon de pocăinţă, adică un lung imn liturgic (peste 250 stihiri), alcătuit din 9 cântări bogate, compuse la rândul lor din stihiri scurte de pocăinţă, ritmate de invocaţia „Miluieşte-mă, Dumnezeule, miluieşte-mă!“, cerere care aminteşte de rugăciunea vameşului din prima duminică a perioadei Triodului.
Canonul Sfântului Andrei Criteanul este un dialog al omului păcătos cu propria sa conştiinţă, luminată de citirea Sfintei Scripturi. Sufletul care se pocăieşte plânge că nu a urmat pilda luminoasă a drepţilor virtuoşi, ci robia patimilor arătate în mulţi păcătoşi, dintre care unii nu s-au pocăit, iar alţii s-au mântuit tocmai fiindcă s-au pocăit.
„Ziditorule, făcându-mă lut viu, ai pus întru mine trup şi oase, şi suflare de viaţă. Dar, o, Făcătorul meu, Mântuitorul meu şi Judecătorule, primeşte-mă pe mine, cel ce mă pocăiesc.” (din Cântarea 1 a Canonului Sfântului Andrei Criteanul).
Pr. Rareș Bucur
FacebookContact