Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sfântul Apostol Andrei

Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos a tipărit, cu binecuvântarea ÎPS Părinte dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în noiembrie 2015, lucrarea: „Viaţa şi minunile Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou, cu rugăciuni de folos pentru dobândirea sănătăţii trupeşti şi sufleteşti”.

Apariţia ei, prilejuită de venirea unui fragment din moaştele Sfântului Efrem cel Nou la Galaţi, aduse de la Catedrala Patriarhală, cu binecuvântarea PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la prăznuirea Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, ocrotitorul oraşului Galaţi şi al tuturor românilor, se înscrie în rândul altor lucrări de acest fel apărute la noi în ţară şi dedicate acestui sfânt.

Cuprinzând un număr de aproximativ 160 de pagini, cartea pune înaintea cititorilor, dar mai ales înaintea rugătorilor, cele mai alese rugăciuni de folos către Sfântul Cuvios Mucenic Efrem: pentru necazuri şi primejdii, la vreme de mâhnire şi deznădejde, pentru boală, pentru copii bonlavi, pentru buna înţelegere între soţi, pentru cei ce vor să dobândească prunci, pentru părinţii ce se roagă ca fiii lor să revină la dreapta credinţă, pentru izbăvirea de dependenţa de droguri şi rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile primite (p. 140-153).

Şi pentru a cunoaşte puterea rugăciunii către Sfântul Efrem cel Nou, cartea cuprinde un număr însemnat de minuni ale sfântului săvârşite în diferite locuri, timpuri şi chipuri, cu toţi cei ce i-au cerut ajutorul. Inedită este selectarea acestor minuni, pe care redactorii acestei cărţi: părintele Lucian Petroaia şi părintele Gelu Aron le-au aşezat în trei categorii, axându-se în special pe minunile din viaţa unor credincioşi din Eparhia Dunării de Jos (pp. 15-140). În acest fel, creştinii gălăţeni pot cunoaşte „pe viu”, în propriul oraş şi chiar în propria parohie, darurile şi prezenţa Sfântului Efrem cel Nou în inimile şi în viaţa de zi cu zi a celor ce-i caută ajutorul.

Viaţa Sfântului Efrem cel Nou, vieţuitor ca monah în Mănăstirea Neprihăniţilor de la Nea MAkri, în apropierea de Atena (Grecia), timp de 27 de ani şi martir a lui Hristos la doar 42 de ani, pe data de 5 mai 1425, deschide paginile acestei lucrări, fiind redactată cu osteneala părintelui protopop Mihai Roşu. Aflăm de aici martirul cumplit al Sfântului şi minunata descoperire a moaştelor sale la 500 de ani de la mucenicia sa, prin minune dumnezeiască, la data de 3 ianuarie 1950, fiind şi data celei de a doua zile a sa de prăznuire (p. 6-15).

De mult folos sufletesc, lucrarea închinată Sfântului Efrem este un semn de mulţumire şi un dar al tuturor creştinilor gălăţeni către cei ce-l cunosc sau nu pe Sfântul Efrem cel Nou, este un mod de a-i vesti grabnica binefacere către toţi cei în nevoi şi, nu în ultimul rând, este o imortalizare peste timp a binecuvântării de a-l primi în mijlocul nostru pe acest Sfânt Cuvios şi Mucenic al lui Hristos, la anul mântuirii 2015.

Prof. dr. Gheorghe Butuc

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook