Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Ziua de naștere a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a fost sărbătorită duminică, 22 iulie 2018, prin oficierea Sfintei Liturghii și a unei slujbe de Te Deum la Mănăstirea „Sfânta Maria” – Techirghiol.

Preafericirea Sa a slujit împreună cu Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos și cu Episcopii Visarion al Tulcii, Varlaam Ploieșteanul și Timotei Prahoveanul.

La împlinirea vârstei de 67 ani, ierarhii i-au oferit Patriarhului Daniel o icoană cu reprezentarea Maicii Domnului.

Arhiepiscopul Casian i-a adresat urări Patriarhului Daniel

La finalul slujbelor oficiate, Arhiepiscopul Dunării de Jos i-a adresat urări Preafericirii Sale vorbindu-le celor prezenți despre biografia și slujirea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în Biserica Ortodoxă Română.

Ierarhul a subliniat ocrotitorii spirituali pe care Părintele Patriarh i-a primit de la Botez: profeții Ilie și Daniel:

„Aceste nume de profeți au crescut în viața tânărului Dan Ilie, despre care cei din familie și apropiații știu că încă de copil visa preoția”.

A amintit realizările Patriarhului ca elev, student și apoi cadru didactic, fiind îndrumat de „steaua luminoasă a teologiei românești”: Părintele Dumitru Stăniloae.

Înaltpreasfinția Sa a spus că Părintele Patriarh a așezat orice fel de lucrare sub pronia Preasfintei Treimi.

„Totul în cuvântul Preafericirii Voastre este iubire milostivă a Preasfintei Treimi, lumină și har, iubire milostivă înmulțită apoi în fața Sf. Altar la Liturghie pe care ne învățați tot timpul s-o unim cu filantropia”.

„Precum învățați, așa și lucrați”, a adăugat Arhiepiscopul Casian, adresându-i Patriarhului României o urare inspirată din Psalmi: „Înnoi-se-vor tinerețile voastre ca ale vulturului” (Psalm 102:5).

Despre vultur ierarhul a precizat că este în acest context „semnul propășirii duhovnicești permanente și coborârii duhovnicește spre cerințele clerului, credincioșilor și poporului român”.

La finalul momentului festiv, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a mulțumit ierarhilor, clericilor și credincioșilor pentru urări și a oferit Mănăstirii Techirghiol un kilogram de tămâie naturală din Oman și mai multe cărți.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-a născut în 22 iulie 1951, în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș, fiind al treilea copil în familia învățătorului Alexie și Stela Ciobotea.

În perioada 1974-1976 a frecventat cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar Ortodox din București, Secția Sistematică, sub îndrumarea Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae. Și-a continuat studiile în străinătate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestantă a Universității de Științe Umane din Strasbourg (Franța) și doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolică (Germania).

În 15 iunie 1979 a susținut teza de doctorat la Universitatea din Strasbourg, intitulată: Réflexion et vie chrétiennes aujourd’hui. Essai sur le rapport entre la théologie et la spiritualité (424 p). Teza a fost pregătită sub îndrumarea a doi reputați profesori francezi: Gerard Ziegwald și André Benoît și a primit calificativul maxim.

În 1987 a intrat în viața monahală la Mănăstirea Sihăstria, Jud. Neamț, cu numele Daniel, avându-l ca naș de călugărie pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Cleopa Ilie.

A fost hirotonit ierodiacon în 14 august 1987 și ieromonah în 15 august 1987. În 1988 a fost hirotesit protosinghel și numit Consilier Patriarhal, Director al Sectorului Teologie Contemporană și Dialog Ecumenic. Tot în anul 1988 a devenit conferențiar la Catedra de Misiune Creștină a Institutului Teologic Universitar Ortodox din București.

A fost ales Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, cu titlul de Lugojanul și hirotonit arhiereu în 4 martie 1990.

În 7 iunie 1990 a fost ales Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Întronizarea a avut loc în iulie 1990. A desfășurat o bogată activitate pastoral-misionară, culturală și social-filantropică în perioada 1990-2007, în demnitatea de Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

În 12 septembrie 2007 Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales în funcția de Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Munteniei și Dobrogei, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române și Locțiitor al Tronului Cezareei Capadociei. Întronizarea Preafericitului Patriarh Daniel s-a concretizat duminică, 30 septembrie 2007, la Catedrala Patriarhală din București.

Biografia completă a Patriarhului României poate fi consultată aici.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook