În Duminica a IX-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Mina“ din municipiul Brăila.
La slujbă au fost prezenţi numeroşi credincioşi din parohie și din întreg municipiul Brăila, care au oferit și răspunsurile liturgice.
La momentul cuvenit, mulți copii au primit Sfânta Împărtășanie.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică din această Duminică în care se vorbește despre minunea umblării pe mare a Mântuitorului nostru Iisus Hristos și potolirea furtunii.
„Pentru om, Domnul calcă valurile, căci știe, poate și dorește și, de la distanță El lansează o chemare, însă din cauza neputinței noastre și a puținei credințe este nevoie tot de intervenția Lui minunată“,a spus ierarhul.
„Dintr-o dorință prea mare, Sfântul Apostol Petru a vrut să iasă înaintea Mântuitorului pe apă, cum se întâmplă adesea și în zilele noastre atunci când așteptăm un oaspete mare și mergem în întâmpinarea lui pentru a-i arăta marea noastră bucurie, entuziasmul și așteparea noastră, însă Petru a uitat că apa mării putea fi călcată doar de Mântuitorul și uitându-se în jos s-a îngrozit de adâncul apei începând a se scufunda. La primejdie și la năpraznă, din adâncul credinței lui, Sfântul Apostol Petruînalță rugăciune către Domnul pentru ca Acesta să-i vină în ajutor“, a precizat chiriarhul.
Vorbind despre credință, ierarhul a mai spus că „prin Sfântul Apostol Petru, Domnul ne spune nouă tuturor că avem puțină credință, însă chiar și așa aceasta trebuie să se manifeste și să Îl cheme pe Domnul“.
”Dezastrul cel mai mare este atunci când în sufletul nostru este furtună și în tulburarea noastră producem semenilor noștri neliniște și suferințe”, a mai spus Părintele Arhiepiscop.
După Sfânta Liturghie, ÎPS Arhiepiscop Casian a mers în pronaosul bisericii la demisol, acolo unde se află cele două mormite ale ctitorilor și a săvârșitslujba de pomenire pentru ctitorii și slujitorii acestui sfânt locaș trecuți la Domnul, dar și pentru adormiții întru fericire patriarhi ai Bisericii Orotodoxe Române, Iustin și Teoctist.
Cu prilejul slujbei misionare de la această parohie, Chiriarul Dunării de Jos a binecuvântat și lucrările de reabilitare și organizare ce s-au realizat în ultima perioadă la casa parohială, aflată în vecinătatea bisericii.
Întrucât ziua de 29 iulie este și ziua Imnului Național al României și s-au împlinit 170 de ani de la prima intonare a acestuia, un moment impresionat a fost atunci când toți credincioșii prezenți la slujbă la îndemnul Părintelui Arhiepiscopau cântat cu mare entuziasm Imnul Național „Deșteaptă-te române!“
La final, ierarhul i-a binecuvântat pe toți cei prezenți și le-a oferit iconițe.
FacebookContact