Înfiinţarea a şapte distincţii ecleziale a fost una dintre temele aflate pe ordinea de zi a Sinodului Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei reunit luni seară la Reşedinţa Patriarhală, în capitală.
Preşedintele sinodului, Patriarhul Daniel, a evidenţiat necesitatea înfiinţării unor astfel de distincţii „deoarece există mai multe ordine patriarhale, dar nu este nici unul mitropolitan (…) şi acestea sunt necesare ca o treaptă de mijloc între distincţiile de la eparhii şi cele de la Patriarhie”.
Ordinele vor purta numele următorilor sfinţi: Iachint de Vicina, Grigorie Dascălu, Calinic de la Cernica, cuvioşii dobrogeni Ioan Casian şi Gherman, Dionisie Exiguul şi Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştiului.
Distincţia închinată Sfântului Dimitrie reprezintă un prilej de a ridica şi mai mult prestigiul hramului secundar al Catedralei Patriarhale, a spus Preafericirea Sa.
„Avem ordinul patriarhal Sfinţii Constantin şi Elena, dar nu există nici un ordin al Sfântului Dimitrie cel Nou. De aceea, l-am propus şi pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou pentru ca atunci când avem hramul aici să putem oferi acest ordin şi unor ierarhi care sunt invitaţi la hram din ţară şi străinătate, dar şi unor clerici”, a precizat Patriarhul în deschiderea şedinţei.
Distincţiile vor fi diferite; pentru arhierei va fi sub forma unui engolpion, pentru clerici cruce, iar pentru mireni va fi o insignă.
„Între distincţiile mai simple, precum cele de vrednicie, şi diferite ordine patriarhale este nevoie şi de ordine mitropolitane pentru a scoate în evidenţă personalitatea mai multor sfinţi din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei”, a evidenţiat Părintele Patriarh Daniel.
Pe ordinea de zi s-a aflat şi aprobarea următoarelor texte liturgice: (1.) Slujba şi Acatistul Sfântului Mucenic Isihie din Durostorum, (2.) Viaţa, Troparul, Condacul, Acatistul şi Paraclisul Sfintei Xenia din Sankt Petersburg. După aprobare, textele vor fi trimise Sfântului Sinod pentru o decizie finală.
În cadrul şedinţei au fost discutate şi diferite aspecte administrative.
Potrivit Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, aflat în vigoare, Mitropolitul, împreună cu Arhiepiscopii, Episcopii, precum şi Episcopii-vicari şi Arhiereii-vicari de la Eparhiile sufragane alcătuiesc Sinodul Mitropolitan.
Foto credit: Basilica.ro/Mircea Florescu
FacebookContact