Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

La Praznicul Preasfintei Treimi, în Arhiepiscopia Dunării de Jos a avut loc tradiţionalul  pelerinaj al tinerilor liceeni la mănăstirea Buciumeni, care şi-a serbat hramul, manifestare ajunsă la cea de a XIX-a ediţie. Anul acesta întâlnirea s-a desfăşurat sub genericul: „2013 – Anul Omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena“ şi „Anul comemorativ Părintele Dumitru Stăniloae“.

Moment de mare profunzime duhovnicească, hramul Mănăstirii Buciumeni a adunat peste 100 slujitori din administraţia eparhială și din cele opt protopopiate ale eparhiei, care au dorit să intre în comuniune euharistică cu Chiriarhul Dunării de Jos.

Pe lângă aceştia, peste 1.000 de tineri din şcolile şi liceele de la Dunărea de Jos, dar şi credincioşi de toate vârstele, au susţinut cântările Sfintei Liturghii într-o desăvârşită simfonie liturgică.

Între tinerii pelerini la hramul Buciumenilor s-au numărat şi premianţi din grupele de copii care au participat anul acesta la programele catehetice-naţionale „Alege Şcoala!“, „Hristos împărtăşit copiilor“ şi care au derulat proiectul „Bucuria de a fi creştin“.

În cuvântul de învăţătură, Chiriarhul Dunării de Jos a arătat că întâlnirea cu tinerii liceeni din pădurea Buciumenilor reprezintă o „concluzie la încheierea anului şcolar şi a celor 4 programe bisericeşti: Hristos împărtăşit copiilor, Tinerii învaţă iubirea lui Hristos, Bucuria de a fi creştin şi Alege Şcoala! Ne-a ales Dumnezeu să fim slujitori împreună cu tinerii, cu peste 100 de preoţi la Sfânta Liturghie, cu câteva mii de credincioşi prezenţi la un hram – şcoală dintr-o mănăstire – şcoală duhovnicească de frumuseţe naturală, de frumuseţe a rugăciunii şi a educaţiei pentru copii şi tineri. Mănăstirea Buciumeni este şi o şcoală unde se cultivă floarea rară a agapelor creştine. Credinţă, cultură, educaţie şi filantropie în Catedrala Buciumenilor cu vitralii foşnitoare!”.

După tradiţionala agapă din mijlocul pădurii pentru care au trudit inimoasele maici ale Mănăstirii Buciumeni şi la care au fost invitaţi toţi tinerii liceeni, s-au format binecunoscutele grupuri de cateheză în centrul cărora s-au aflat preacucernicii părinţi slujitori şi profesorii de religie, Înaltpreasfinţia Sa trecând pe la fiecare cerc de dialog, provocând tinerii la dezbateri punctuale a unor teme de interes pentru misiunea în rândul liceenilor şi al persoanelor din segmentul de vârstă pe care aceștia îl reprezintă.

Dialogurile cu tinerii s-au axat pe tema sinodală propusă pentru acest an, anume „2013 – Anul Omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena“ şi „Anul comemorativ Părintele Dumitru Stăniloae“.

„A fost un prilej de comuniune cu Dumnezeu şi de apropiere duhovnicească între noi“, mărturisea Cosmin Butură, elev în clasa a IX-a de la Colegiul Tehnic, „Radu Negru” din Galaţi, iar Roxana Costin de la Liceul Teoretic „Emil Racoviţă“, în urma connvorbirilor duhovniceşti a realizat faptul că „cel mai important lucru în viaţă este să iubeşti… să-ţi iubeşti părinţii, aproapele şi, în special, pe Creatorul acestei lumi, având în vedere că Dumnezeu ne-a creat din iubire. Acest pelerinaj mi-a deschis ochii către noi căi de a comunica cu ceilalţi şi de a ne iubi propria viaţă!“.

Fiecare elev a primit din  partea  Arhiepiscopiei Dunării de Jos câte un exemplar din revista eparhială şi iconiţe, imprimate în Tipografia „Candela cuvântului“ a Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook