Astăzi, 11 iunie 2022, când în Biserica Ortodoxă Română se face pomenirea unuia dintre cei mai noi şi minunaţi sfinţi ai Ortodoxiei, Sfântul Luca, Arhiepiscopul Simferopolului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, s-a aflat în mijlocul obştii monahale şi acredincioşilorprezenţila hramul Schitului „Acoperământul Maicii Domnului şi Sfântul Ierarh Luca al Crimeii“, situat în apropierea municipiului Galaţi.
Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost oficiată de către un sobor de preoţi din Protopopiatul Covurlui, judeţul Galaţi, la altarul de vară amenajat în incinta aşezământului monahal.
După Sfânta Liturghie şi Taina Sfântului Maslu, chiriarhul Dunării de Jos a săvârşit o slujbă de mulțumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra poporului dreptcredincios.
La eveniment au fost prezenți preoți, autorităţi locale, copiiși credincioşi din parohiile învecinate.
La slujbe a fost prezent şi tânărul Maricel Silviu Ionaşcu, revenit acasă de la tratamentul specializat pe care îl face la o clinică din Milano, Italia, pentru tratarea unei forme de cancer extrem de rară şi foarte agresivă. Pentru acest tânăr gălăţean, Sfântul Luca al Crimeii este cel care i-a fost alături şi l-a ajutat în această grea încercare a bolii.
În acest demers pentru redobândirea sănătăţii i-au mai fost alături ierarhul locului, clerul şi credincioşii de la Dunărea de Jos,care l-au purtat permanent în rugăciunile lor, sprijinidu-l spiritual şi material.
În cuvântul de învăţătură adresat cu acest preilej, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre viața Sfântului Luca al Crimeii, ierarh mărturisitor ce a pătimit mult pentru dragostea şi credinţa lui în Hristos în temniţele comuniste, model de doctor şi sprijinitor al celor aflaţi în suferinţă, în boli şi în neputinţe.
De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit celor prezenţi despre tradiţiileşi obiceiurile strămoşeşti păstrate cu sfinţenie de către înaintaşi şi transmise urmaşilor ca mărturie a credinţei în viaţa veşnică şi a dragostei lor faţă de tot ceea ce este autentic românesc.
Întrucât Biserica Ortodoxă a rânduit ca Sâmbăta din Ajunul Rusaliilor să se facă pomenirea celor adormiţi, zi cunoscută în tradiţia românească şi ca „Moşii de vară“, ierarhul locului a săvârșit în noua biserică parastasul pentru donatorii şi binefăcătorii acestei noi vetre monahale, trecuţi la cele veşniceşi pentru toti cei adormiti din neamurile noastre şi dintr-o rudenie cu noi.
La final, chiriarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe toţi credincioşii prezenţi la hram, a oferit daruri copiilor şi a vizitat lucrările aflate în desfăşurare pe şantierul bisericii şi a paraclisului de vară de la noul schit.
Piatra de temelie pentru noua biserică a acestui schit ce se ridică prin contribuţia Mănăstirii „Naşterea Maicii Domnului“ – Cudalbi pe terenul situat în extravilanul comunei Frumuşiţa, judeţul Galaţi, donat de către o familie de credincioşi din Bucureşti, a fost pusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian în urmă cu doi ani, chiar în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Luca al Crimeii.
Până în prezent,cu sprijinul Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos şi strădania maicii stareţe, stravrofora Mariani Popa, au fost realizate drumului de acces către schit şi alimentarea cu apă, lucrări pentru sistematizarea şi amenajarea curţii interioare şi alimentarea cu energie electrică, în continuare efectuându-se lucrări ample de construcţie la noua biserică şi la paraclisul de vară.
Pr. Rareş Bucur
FacebookContact