Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi 17 iunie 2022, la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a avut loc cursul festiv la închierea unui an universitar şi debutul celei de-a doua ediţii a Şcolii de vară pentru studenţii din cadrul Universităţii Vârstei a Treia – U3A, din Galaţi.

La eveniment a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, precum şi cadre didactice universitare, restauratori de bunuri culturale, preoţi şi studenţi seniori.

În deschiderea manifestării, prof. dr. Florin Tudor a făcut o prezentare generală a acestui proiect dedicat persoanelor vârsnice, început la Galaţi în cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“ în urmă cu mai bine de 6 ani, şi a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Casian pentru susţinerea permanentă şi găzduirea de cursuri în cadrul Muzeului eparhial.

În continuare, chiriarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe toţi cei prezenţi şi a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre nevoia de a rămâne ancoraţi în credinţa în Dumnezeu şi în tardiţiile strămoşeşti pentru o viaţă sănătoasă spiritual şi material, în detrimentul diverselor ideologii.

De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre colaborarea şi comunicarea firească între generaţii şi în special între cei tineri şi cei mai în vârstă, îndemnându-i pe studenţii seniori să implementeze cât mai multe programe şi activităţi comune cu tinerii.

În semn de apreciere şi recunoştinţă pentru activităţile desfăşurate, ierarhul Dunării de Jos le-a oferit celor 60 de studenţi seniori prezenţi astăzi în Sala de expoziţii temporare „Sergiu Dumitrescu“ din cadrul Muzeului eparhial, cărţi de rugăciune şi alte apariţii editoriale ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

La final, după vizionarea unui film retrospectiv, restauratorii din cadrul Muzeului eparhial au prezentat procedeele necesare realizării conservării curative şi restaurării bunurilor culturale mobile, ținând cont de diversitatea lor materială și tehnologică. Specialiştii au arătat că prin aceste tehnici se urmăreşte refacerea stării originale, ori cea mai favorabilă din punct de vedere istoric sau estetic a bunurilor.

Universitatea Vârstei a Treia – U3A, a fost deschisă pentru prima dată în România, în data de 10 octombrie 2016, la iniţiativa Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi.

Acest proiect pionier în România, care aşază în centrul acţiunilor sale seniorii, construit după un model de origine franceză şi adaptat spaţiului cultural şi academic din România, se doreşte a fi o formă de învăţare pe tot parcursul vieţii, de incluziune socială, de dialog intergeneraţional sau de valorizare şi valorificare a potenţialului uman.

În prezent, în cadrul Universităţii Vârsta a Treia – U3A activează un număr de 60 de profesori şi experţi voluntari care asigură procesul instructiv-educativ pentru studenţii seniori înscrişi.

În oferta acestei universităţi se află discipline de interes din domenii precum: drept; medicină, artă, cultură şi civilizaţie, istorie, filosofie şi teologie, kinetoterapie, economie, geopolitică şi relaţii internaţionale, psihologie şi pedagogie intergeneraţională, nutriţie şi ştiinţa alimentaţiei, ştiinţă şi inginerie şi turism.

De la înfiinţare şi până în prezent, peste 600 de persoane au urmat cursurile acestei universităţi.

Pr. Rareş Bucur

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook