În Duminica în care Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfinţilor Români, biserica „Înălţarea Domnului“ din cartierul Ţiglina II din municipiul Galaţi a fost gazda unei noi manifestări culturale prilejuită de conferinţa duhovnicească ”Ascultarea, taina vieţuirii în Hristos” şi lansarea volumului cu acelaşi titlu.
La acest eveniment desfăşurat în sala de bibliotecă „Preot Ionel Pavel“ a Aşezământul cultural-filantropic „Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur“ din cadrul parohiei gălăţene a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
Volumul apărut în acest an la Editura ”Doxologia” a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, îl are ca autor pe părintele protosinghel Hrisostom Ciuciu, asistent univ. dr. la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Pr. Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, originar din Arhiepiscopia Duării de Jos, închinoviat în obştea Mănăstirii Putna din anul 1996.
La evenimentul cultural de excepţie moderat de preotul Eugen Drăgoi, au participat ieromonahi, preoţi, oameni de cultură, profesori şi numeroși credincioşi interesaţi de tema abordată în paginile acestei noi apariţii editoriale.
După cuvenita rugăciune şi binecuvântarea întrunirii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a ţinut o meditaţie teologică în care a vorbit despre lucrarea misionară în lume a vetrelor monahale în general şi slujirea monahală în special, prezentând câteva chipuri de călugări cu viaţă îmbunătăţită, unii dintre ei vlăstarea vrednice ale poporului român, care au adus îndrumare duhovnicescă şi călăuzire luminoasă multor generaţii din timpul vieţii lor, dar şi după trecerea în veşnicie.
Întrucât ne aflăm în postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, ierarhul locului a vorbit celor prezenţi şi despre viaţa acestor doi sfinţi apostoli prăznuiţi peste câteva zile.
De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a evidenţiat câteva întâmplări cu privire la ascultare din viaţa Sfântului Cuvios Antonie cel Mare, dar şi a vrednicului de pomenire Mitropolit Antonie Plămădeală al Ardealului.
În continuare, autorul cărţii, protos. Hrisostom Ciuciu a adus mărturii din experienţa sa de vieţuitor în mănăstire de mai bine de 26 de ani şi a creionat în cuvinte duhovniceşti tema ascultării, ca fundament a vieţii monahale.
La final, a avut loc o sesiune de întrebări şi răspunsuri, iar mulţi dintre cei prezenţi în sală au primit la plecare autografe din partea autorului pe cartea proaspăt lansată.
Acesta este cea de-a şasea întrunire din spaţiul primitor al Aşezământului cultural-filantropic „Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur“ din Galaţi, prin care se încheie seria manifestărilor culturale din primul semestru al acestui an.
***
Aşezământul cultural-filantropic „Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur“ al parohiei „Înălţarea Domnului“ din Galaţi a fost construit în perioada 2007- 2017, fiind amenajat cu toate cele necesare pentru desfăşurarea mai multor activităţi din sfera misionară, cultural-educativă şi social-filantropică.
Aşezământul este prevăzut, pe lângă cantina socială, şi cu o sală mare de conferinţe, dar şi cu o bibliotecă ce cuprinde peste 4000 de volume, reviste şi publicaţii cu un bogat conţinut teologic şi nu numai.
Pr. Rareş Bucur
FacebookContact