Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În perioada 18-20 mai 2011, Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie, din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, organizează simpozionul internaţional „Dialog interdisciplinar în cercetarea academică”, ediţia a VII-a.

Miercuri, 18 mai a.c., programul a debutat cu inaugurarea şi sfinţirea cu aghiasmă şi ungere cu untdelemn sfinţit a noului sediu al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi, în urma lucrărilor de consolidare şi reparaţii. Slujba a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de preoţi profesori ai Departamentului Teologic, în prezenţa dlui prof. univ dr. Toader Munteanu, prorectorul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, a decanilor şi profesorilor de la alte facultăţi, alături de studenţi şi masteranzi în teologie, de la Dunărea de Jos.

Programul a continuat prin audierea conferinţei cu titlul „Să ne întoarcem la Părinţii Bisericii. Filantropia”, susţinută de către prof. univ. dr. Reinhold Gestrich, din cadrul Bisericii Luterane a landului Baden-Württemberg.

Participanţii la acest simpozion internaţional sunt profesori teologi şi reprezentanţi ai Academiei Teologice din Varşovia, Universităţii „Aristotel" din Tesalonic, Institutul de Studii Neoelenice din Atena, Facultăţii de Teologie din Tübingen/Ulm, Universităţii „B.P. Haşdeu" din Cahul, Universităţii de Stat din Chişinău, Facultăţilor de Teologie din Arad, Bucureşti, Iaşi, Facultăţilor din Constanţa, Piteşti, Iaşi, Bucureşti, Galaţi, Muzeul Brăilei, Institutul de Cercetări Eco-muzeale din Tulcea, Muzeul Judeţean din Slobozia.

În zilele de 19 şi 20 mai a.c., sunt programate diferite dezbateri şi lucrări pe mai multe secţiuni: teologie, istorie, sociologie, educaţie, artă şi filosofie. Astfel, timp de 3 zile, peste 70 de specialişti în domeniile menţionate vor prezenta cele aproximativ 100 de lucrări înscrise în programul simpozionului.
Tematica abordată este foarte vastă şi cuprinde următoarele direcţii:

1. Secţiunea Istorie: istorie veche şi medie, istorie veche şi antică, realităţi medievale româneşti, regiunea gurilor Dunării-realităţi locale şi interese politice, Basarabia - trecut şi prezent, istoriografie şi actualitate, oraşul Galaţi - aspecte de istorie locală;

2. Secţiunea Teologie: criza economică şi criza spirituală a familiei în Răsăritul şi Apusul Europei; practici neliturgice şi necanonice în săvârşirea Tainei Sfântului Botez; noi mărturii athonite despre biserici din Galaţi; familia creştină între tradiţie şi modernitate; Tomis şi martiri din Gothia dunăreană; naşterea - de la eveniment la politică demografică; nunta în tradiţia bizantină; acţiunea socială a Bisericii;

3. Secţiunea Filosofie: Anul Cioran;

4. Secţiunea Sociologie: România socială;

5. Secţiunea Educaţie şi Artă: dezvoltare şi schimbare în managementul educaţional din societatea cunoaşterii; influenţa educaţională a modelelor umane reflectate în tipologia personajului feminin, invarianţi cadenţiali în muzica clasică; insurgenţa esteticului - conflict şi paradigmă în istoria artei; femeia - personaj în dramaturgia românească interbelică.

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook