În cea de a doua Duminică după Sfintele Paşti, numită şi Duminica Tomii, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galaţi, în prezenţa a numeroşi credincioşi din urbea de pe malul Dunării.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de corul Catedralei Arhiepiscopale.
La momentul cuvenit, mai mulţi copii prezenţi la slujbă fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, în care se relatează despre momentul în care Sfântul Apostol Toma a atins rănile Mântuitorului Iisus Hristos, după învierea Sa, fiind astfel încredinţat că Cel pe care îl vede este cu adevărat Domnul Dumnezeu.
De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit şi despre semnificaţia acestei zile şi a elogiat personalitatea vrednicului de pomenire Arhiepiscop dr. Antim Nica al Dunării de Jos, trecut la cele veşnice în anul 1994, chiar în ziua de Înviere.
Întrucât la data de 1 mai s-au împlinit 27 de ani de la trecerea la cele veşnice a acestui mare arhipăstor al Eparhiei Dunării de Jos, după Sfânta Liturghie a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru vrednicul ierarh, dar şi pentru toţi episcopii Dunării de Jos, adormiţi în Domnul.
La finalul slujbelor de astăzi, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian i-a binecuvântat pe cei prezenţi şi le-a oferit cozonac şi ouă roşii pe esplanada Catedralei Arhiepiscopale.
*
Arhiepiscopul Antim Nica s-a născut la 24 februarie 1908, în satul Bogzeşti (ţinutul Orhei) din Basarabia, un sat mic de răzeşi, aşezat în mijlocul codrilor, ce număra la acea vreme cu puţin peste 100 de case.
Între anii 1927-1931 a frecventat cursurile Facultăţii de Teologie din Chişinău.
Este tuns în monahism la Mănăstirea Curchi din ţinutul Orhei, în ziua de 24 iunie 1935, de către mitropolitul Gurie, care-i dă numele Antim, amintind de marele ierarh Antim Ivireanul. La praznicul Adormirii Maicii Domnului din anul 1935 primeşte hirotonia întru ierodiacon, la 11 aprilie 1936 este hirotonit ieromonah, la 21 mai 1939 este hirotesit protosinghel, iar pe 8 noiembrie 1940 primeşte hirotesia întru arhimandrit.
A fost ales episcop al Cetăţii Albe-Ismail şi a fost hirotonit arhiereu în ziua de 23 ianuarie 1944, prin mâinile şi rugăciunile mitropolitului Irineu al Moldovei şi Sucevei, arhiepiscopului Efrem al Chişinăului şi episcopului Policarp al Americii, iar la scurt timp, când episcopul Cosma Petrovici este silit de autorităţile de atunci să se retragă, Antim Nica este numit episcop-locotenent la Galaţi, fiind instalat la 15 septembrie 1947.
În urma pensionării episcopului Chesarie Păunescu al Dunării de Jos, Colegiul Electoral Bisericesc alege, la 10 iunie 1973, ca episcop eparhiot la Galaţi pe episcopul-vicar Antim, fiind instalat în scaun de patriarhul Justinian, în ziua de 19 august 1973.
În anii de păstorire la Galaţi, arhiepiscopul Antim a avut o deosebit de bogată activitate, atât pe plan administrativ, cât şi pe plan spiritual, printre altele punând în valoare şi aducând la lumină complexul paleocreştin de la Niculiţel (locul unde au fost descoperite moaştele Sfinţilor Zotic, Atal, Camasie şi Filip).
Ultima parte a vieţii sale, deşi marcată de o suferinţă trupească, i-a fost mult mângâiată de către Înalt Preasfinţitul Părinte Casian, care l-a slujit ca arhiereu-vicar timp de 4 ani şi care i-a continuat cu mult zel opera în Via Domnului de la Dunărea de Jos.
Arhiepiscopul Antim şi-a început călătoria cea cerească pentru întâlnirea cu Cel căruia I-a slujit cu atât de multă credinţă chiar în Ziua de Înviere a anului 1994.
Trupul arhiepiscopului dr. Antim Nica a fost aşezat în pronaosul Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi, unde odihneşte şi astăzi, aşteptând Învierea cea de apoi.
Pr. Rareş Bucur
FacebookContact