Astăzi, 6 mai2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, la Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a fost vernisată expoziţia „Sacru și Profan în gravura europeană a secolelor XV-XIX“.
Evenimentul a fost organizat de Muzeul eparhial, în parteneriat cu Muzeul Naţional Brukenthal și Asociația Culturală „Pictor Octavian Smigelschi“ din Sibiu.
La manifestarea culturală desfăşurată în Sala de expoziţii temporare „Sergiu Dumitrescu“ din cadrul Muzeului eparhial, a participat Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, oameni de cultură, artişti, profesori, preoţi, precum şi elevi şi studenţi gălăţeni.
În deschiderea evenimentului,orchestra cvartet a Teatrului de Operă şi Operetă „Nae Leonard“ din Galaţi a susţinut un moment muzical deosebit.
Expoziția aduce în fața publicului aproximativ 100 de lucrări grafice din colecția privată a domnului avocat George Șerban din București, realizate de cei mai cunoscuți artiști ai lumii: Durer, Rubens, Da Vinci, Titian, Rembrandt, Piranesi, Van Dyck, Teniers, Veronese, Goltzius, Goya, Velasquez, Callot, Boucher ș.a.
Cu acest prilej a fost prezentat şi catalogul cu exponatele cuprinse în colecţie, realizat în această perioadă la Tipografia Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Vernisajul a debutat cu un cuvânt introductiv din partea directorului Muzeului eparhial şi cu o prezentare generală a exponatelor, realizată de curatorul expoziţiei dr. Alexandru Chituţă din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal.
În continuare, la invitaţia organizatorilor, atât domnul Gheorghe Miron, artist plastic gălăţean, cât şi domnul Gheorghe Andreescu, preşedintele filialei gălățenea Uniunii Artiștilor Plastici din România au făcut scurte aprecieri.
La finalul manifestării culturale, chiriarhul Dunării de Jos a ţinut un cuvânt în care a vorbit despre zestrea culturală valoroasă lăsatăde vredincii înaintaşi.
De asemenea, ierarhul Dunării de Jos a mulţumit pentru prezentarea la Galaţi a unei astfel de expoziţii ce reprezintă „un act de cultură, un punct de referinţă în manifestările muzeistice, dar şi o chemare la o reflecţie nu doar de admiraţie, ci într-un cadru tot european, însă răsăritean bizantin adică ortodox la o necesară aprofundare a sensului lăuntric, purificator şi transfigurator prin intermediu artei, în general“.
Întrucât săptămâna viitoare este sărbătorită Ziua Independenţei de Stat a României, colecţionarul expoziţiei a oferit în dar Muzeului eparhial un tablou cu chipul Regelui Mihai I al României.
Expoziția poate fi vizitată la Muzeul eparhial din Galaţi, în perioada 6 mai - 31 iulie 2022, de marți până sâmbătă, între orele 09.00 - 17.00.
Pr. Rareș Bucur
FacebookContact