Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În seara zilei de 26 mai, cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în sala de bibliotecă „Preot Ionel Pavel“ a Aşezământul cultural-filantropic „Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur“ din cadrul parohiei „Înălţarea Domnului“ din Galaţi, a avut loc lansarea volumului „Viaţa Cuvioasei Teofana Basarab“.

Volumul apărut la Editura „Cuget Românesc“ a Parohiei Malovăţ, judeţul Mehedinţi, în anul 2020, îl are ca autor pe preotul Alexandru Stănciulescu-Bârda.

La evenimentul cultural de excepţie, au participat oameni de cultură, profesori, preoţi, elevi seminarişti şi numeroși credincioşi interesaţi de istoria ţării noastre şi de viaţa Sfintei Teofana Basarab.

Prezent la eveniment, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a vorbit despre contextul istoric în care a trăit Sfânta Cuvioasă Teofana Basarab şi despre faptele sale bune izvorâte din credinţa puternică în Dumnezeu şi dragostea faţă de poporul român şi cel bulgar, arătând că faptele sale pilduitoare sunt ca nişte mărgăritare care strălucesc în istoria celor două popoare.

Ierarhul locului a evidenţiind importanţa acestei sfinte pentru relaţiile româno-bulgare în general şi dintre cele două biserici ortodoxe în special.

De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit de ceremonia de proclamare a canonizării a acestei sfinte care a avut loc cu puţine zile în urmă la Bucureşti şi a mulțumit organizatorilor pentru această întâlnire de suflet, felicitându-i pe participanţi pentru interesul manifestat faţă de cunoaşterea acestei sfinte de neam român.

În continuare, autorul cărţii, preotul Alexandru Stănciulescu-Bârda şi preotul Eugen Drăgoi, gazda şi moderatorul manifestării cultuarale, au creionat în cuvinte alese viaţa şi activitatea Sfintei Teofana, precum şi lucrarea valoroasă a monahismului din care aceasta a făcut parte şi pe care l-a promovat cu mare implicare.

La final, mulţi dintre cei prezenţi în sală au primit autografe din partea autorului pe volumul lansat în această seară.

Canonizarea Cuvioasei Teofana a fost decisă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române anul acesta în luna februarie, iar Ceremonia de proclamare a canonizării cuvioasei a avut loc la data de 21 mai, la hramul istoric al Catedralei Patriarhale, cu zi de prăznuire la 28 octombrie, când o serbează românii din Timocul bulgăresc și sârbesc.

***

Aşezământul cultural-filantropic „Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur“ al parohiei „Înălţarea Domnului“ din Galaţi a fost construit în perioada 2007- 2017, fiind amenajat cu toate cele necesare pentru desfăşurarea mai multor activităţi din sfera misionară, cultural-educativă şi social-filantropică.

Aşezământul este prevăzut, pe lângă cantina socială, şi cu o sală mare de conferinţe, dar şi cu o bibliotecă ce cuprinde peste 4000 de volume, reviste şi publicaţii cu un bogat conţinut teologic şi nu numai.

Pr. Rareș Bucur

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook