În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai sau a Lăsatului sec de brânză, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Apostol Andrei“ din municipiul Galați, împreună cu soborul de preoți și diaconi ai acestui sfânt locaș, în prezenta unui număr mare de credincioși din municipiu și nu numai.
Și în această duminică, răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de corul mixt al Catedralei Arhiepiscopale.
La momentul cuvenit, mulţi copii prezenţi la slujbă au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.
În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop a tâlcuit înțelesurile adânci ale pericopei evanghelice de la Sfântul Matei, în care Mântuitorul Iisus Hristos ne arată că iertarea este cel mai bun început al perioadei de post.
„Iertarea păcatelor celorlalți este condiție sine-qua-non pentru a ne fi iertate păcatele noastre. În schimbul iertării pe care o oferim semenilor noștri, oameni cu greșeli ca și noi, primim iertare de la Dumnezeu, Cel ce este fără de greșeală. Aceasta este cheia Duminicii de astăzi, a eșecului protopărinților noștri care au sfârșit lamentabil, dând vina unul pe altul, cum adesea facem și noi astăzi. A da vine pe altcineva este un păcat greu pentru că este un păcat împotriva normalității, a relațiilor dintre oameni și împotriva iubirii, care cultivă ura, răutatea, patima, violența și moartea. Acesta este traseul neiertării, pe când traseul iertării este cel al pocăinței, al vederii propriilor greșeli și al neosândirii semenilor noștri“, a evidențiat arhiereul Dunării de Jos.
Vorbind despre perioada în care ne pregătim prin rugăciune, post și pocăință pentru Slăvitul Praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, ierarhul a precizat că starea de postire trebuie să fie permanent o stare de bucurie.
„Postul este primăvara minții, a inimii și a vieții nostre blânde, smerite, curate și pline de speranță“, a spus chiriarhul.
Întrucât de mâine începe Postul Mare, la finalul Sfintei Liturghii, arhipăstorul a rostit rugăciunea specială pentru intrarea în post și a adresat câteva îndemnuri credincioșilor pentru parcurgerea așa cum se cuvine a perioadei care urmează, invitându-i totodată să participe la slujba Pavecerniței Mare, în cadrul căreia se va intona Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, numit de Înaltpreasfinția Sa și „baia conștiinței noastre păcătoase“.
La final, chiriarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe toți cei prezenți și le-a dăruit iconițe.
FacebookContact