Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în data de 14 noiembrie 2014, la Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ au fost organizate o serie de manifestări liturgice şi culturale, menite să marcheze 150 de ani de la înfiinţarea venerabilei şcoli teologice din Eparhia Dunării de Jos.
Pentru a sublinia acest moment jubiliar, tinerii elevi seminarişi au participat mai întâi la Sfânta Liturghie oficiată în capela Seminarului de către un sobor de preoţi profesori. La final a fost săvârşită slujba parastasului pentru vrednicii de pomenire ierarhi ai tronului episcopal de la Dunărea de Jos, pentru ctitorii instituţiei de învăţământ seminarial şi pentru profesorii trecuţi la Domnul.
„În data de 14 noiembrie 1864 – a arătat pc pr. prof. Ninel Ţugui, directorul seminarului – cu numai trei zile înainte de înfiinţarea Episcopiei Dunării de Jos, Şcoala Bisericească din Ismail a fost ridicată la rang de Seminar Teologic, având durata studiilor de 4 ani, cu regim de internat şi programa cursurilor ca ale celorlalte seminare din ţară. Era firesc ca, în contextul hotărârii înfiinţării Episcopiei Dunării de Jos, în acord cu Reforma învăţământului din acel an, 1864, această eparhie să aibă şi un seminar pentru pregătirea slujitorilor bisericeşti“.
După programul liturgic, în sala de festivităţi a seminarului, conf. dr. Adrian Muraru de la Facultatea de Filozofie şi Ştiinţe Sociale a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a susţinut o prelegere intitulată „Frumuseţea şi folosul studierii limbilor clasice“.
La finalul prelegerii, tinerii elevi seminarişti au adresat invitatului o serie de întrebări cu privire la tema de reflecţie propusă.
În încheiere, a fost intonat troparul Sfântului Apostol Andrei, întregul eveniment înscriindu-se de altfel, în calendarul manifestărilor spirituale organizate la Galaţi cu prilejul sărbătoririi Sf. Apostolm Andrei în Eparhia Dunării de Jos.
FacebookContact