Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ziua de pomenire a Sfântului Apostol Filip şi a Sfântului Grigorie Palama, a avut loc la Galaţi întrunirea cântăreţilor bisericeşti din cuprinsul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Evenimentul s-a desfăşurat la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi şi a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de preoţii protoierei din cele opt protopopiate ale Eparhiei.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de cei 185 de cântăreţi bisericeşti prezenţi la slujbă.

În cadrul slujbei, ierarhul Dunării de Jos a rostit rugăciuni către Milostivul Dumnezeu pentru binecuvântarea și tot ajutorul slujitorilor sfintelor altare şi a cântăreţilor bisericesc care se ostenesc şi contribuie la transmiterea Cuvântului lui Dumnezeu prin cântare, a familiilor acestora, a tinerilor din parohii şi a voluntarilor implicaţi activ şi frecvent în activitățile bisericești.

La chinonic, un grup de copii, coordonat de către cântăreţul bisericesc de la Parohia „Sf. Cruce“ din municipiul Galaţi, a interpretat pricesne şi cântări religioase.

Lucrările şi dezbaterile propriu-zise ale conferinţei, prezidate de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, s-au desfăşurat tot în sfântul locaş.

În cadrul conferinţei, Părintele Arhiepiscop a prezentat Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la canonizarea Cuviosului Macarie Protopsaltul şi a evocat personalitatea marcantă a vrednicului de pomenire Episcop Nifon Niculescu al Dunării de Jos, iubitor al cântării bisericeşti şi mare susținător al filonului muzical psaltic tradițional.

În continuare, ierarhul Dunării de Jos a vorbit despre viaţa celor doi sfinţi pomeniţi astăzi, Sfântul Apostol Filip şi Sfântul Ierarh Grigorie Palama, şi a reliefat câteva aspecte ce ţin de rolul cântăreţului bisericesc în Biserică şi în societate.

De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a prezentat participanţilor repere importante din referatul părintelui lect. dr. Zaharia Matei, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“, intitulat „Cântarea bisericească - sufletul cultului liturgic ortodox. Implicații duhovnicești și misionar-pastorale“, în care autorul a evidențiat valențele misionare ale muzicii bisericești, istoria introducerii și folosirii ei în cultul Bisericii Ortodoxe în general şi a Bisericii Ortodoxe Române în mod particular, precum și funcțiile acesteia.

Invitat special la eveniment a fost doamna Marilena Modiga, profesor de limba şi literatura română la Şcoala Gimnazială „Miron Costin“ din municipiul Galați, care a susţinut cu mult entuziasm şi convingere o prelegere despre muzica bisericească.

În cea de-a doua parte a conferinţei a fost prezentat programul prilejuit de Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei la Galaţi.

Întrucât de mâine începe Postul Naşterii Domnului, Înaltpreasfinţia Sa a rostit la final rugăciunea la început de post, a oferit drept model câte o prescură preoţilor protoierei pentru a fi realizate în toate parohiile şi i-a binecuvântat pe toţi cei prezenţi.

Pr. Rareş Bucur

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook