Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sărbătorile închinate ocrotitorului spiritual al oraşului Galaţi şi al Eparhiei Dunării de Jos – Sfântul Apostol Andrei, încreştinătorul poporului român şi protector ceresc al Sfintei noastre Biserici Ortodoxe strămoşeşti, reprezintă în fiecare an prilej de mare bucurie duhovnicească pentru toţi credincioşii de la Dunărea de Jos.

Mai cu seamă, în acest an când se împlinesc treizeci şi unu de ani de când Sfântului Apostol Andrei a fost chemat ca ocrotitor spiritual al oraşului Galaţi, Arhiepiscopia Dunării de Jos, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, a organizat un amplu program pastoral-misionar, cultural-educaţional şi social-filantropic, care a continuat astăzi, 26 noiembrie, cu tradiţionala procesiune „Călători pe cărările sfinţilor“.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi la iniţiativa Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul  Dunării de Jos, noua raclă ce adăposteşte o părticică din moaştele Sfântului Cuvios Ioan Damaschin au ajuns la Galaţi şi, împreună cu moaştele Sfântului Apostol Andrei, din patrimoniul sacrul al Arhiepiscopiei Dunării de Jos au fost purtate în procesiune.

Racla cu sfintele moaşte ale Sfântului Ioan Damaschin a fost întâmpinată pe strada Domnească la intersecţia cu strada Basarabiei de către chiriahul Dunării de Jos împreună cu monahii şi monahiile de la mănăstirile eparhiei, preoţi, elevi seminarişti, studenţi, copii şi credincioşi pelerini.

De aici, după o scurtă rugăciune de mulţumire şi închinarea unor copii, în sunet de cântări bisericeşti şi mireasmă de tămâie, pelerinii au plecat în procesiune pe Calea Domnească către Catedrala arhiepiscopală.

În acelaşi timp a fost purtată în procesiune pe Calea Domnească, de la intersecţia cu strada Melchisedec Ştefănescu, şi racla cu sfintele moaşte ale Sfântului Apostol Andrei.

Ambele procesiuni au ajuns la Catedrala Arhiepiscopală, unde, în locaşul de cult a fost săvârşită o slujbă de mulţumire pentru binefacerile revăsate de Dumnezeu asupra clerului şi credincioşilor acestei eparhii.

A urmat cuvântul de învăţătură al Arhipăstorului Dunării de Jos în care a vorbit despre părintele spiritual al poporului român şi lucrarea sa misionară pe teritoriul ţării noastre şi a prezentat repere din viaţa şi activitatea Sfântului Ioan Damaschin.

În continuare, preacucernicul părinte consilier eparhial Gelu Aron a relatat celor prezenţi momentele de  bucurie şi de înălţare duhovnicească trăite la Bucureşti la sfinţirea de către Preafericitul Părinte Patriarh Danial a raclei cu moaştele Sfântului Ioan Damaschin.

După cuvintele de învăţătură, sfintele odoare au fost aşezate spre închinare în locaşul de cult, iar monahii şi monahiile, precum şi clerici şi credincioşi din cele două judeţe ale eparhiei, Galaţi şi Brăila, au rămas până târziu în noapte la slujba Privegherii şi apoi la Sfânta Liturghie de noapte săvârşită de chiriarhul locului.

În tot acest timp de rugăciune, credincioşii s-au închinat şi au sărutat cu mare evlavie şi smerenie moaştele celor doi sfinţi care binecuvintează în aceste zile cetatea Galaţiului.

Pr. Rareş Bucur

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook