Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sâmbătă, 9 noiembrie, clericii şi credincioşii din Parohia „Sfânta Filofteia“ din municipiul Brăila s-au bucurat de prezenţa în mijlocul lor a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian care a săvârşit slujba de sfinţire a Capelei cu hramurile „Sfânta Filofteia şi Sf. Ioan Valahul (Românul)”.

Parohia „Sfânta Filofteia” din municipiul Brăila a fost înfiinţată în anul 1932, în urma donației făcute de către familia Ionescu Mihalache şi soţia sa, Sofia, respectiv teren şi casă, care ulterior a fost transformată în capelă de slujire pentru credincioşii din acea zonă a oraşului. Aceasta a fost sfinţită cu binecuvântarea Episcopului Ghenadie al Buzăului de către protoiereul Ion Perianu, împreună cu preotul paroh Dobrin Bănuş şi alţi preoţi brăileni.

În anul 2008, din cauza degradărilor suferite în timp, s-a acordat arhiereasca binecuvântare ca pe terenul din preajma vechii capele să se construiască un Centru social multifuncţional, având inclusă şi o nouă capelă cu hramurile „Sfânta Filofteia şi Sf. Ioan Valahul (Românul)”.

La slujbă au fost prezenţi ctitorii sfântului locaş, tineri îmbrăcaţi în portul tradiţional românesc, precum şi numeroși credincioşi din parohie şi din împrejurimi, dar şi beneficiari ai serviciilor oferite în cadrul centrului social parohial.

În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre importanţa locaşului de închinare din comunităţile creştine şi a aşezămintelor sociale care au fost înfiinţate în multe comunităţi parohiale şi aduc alinare şi ajutor concret semenilor noştri aflaţi în dificultăţi.

În continuare, în noua capelă sfinţită s-au desfăşurat şi lucrările conferinţei din cel de-al doilea semestru al anului 2024 pentru clericii din protopopiatul Brăila, care au avut ca temă comemorarea tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți.

În cadrul conferinţei, au fost prezentate aspecte din lucrarea social-filantropică şi medicală desfăşurată cu multă implicare în acest an comemorativ în multe comunităţi, parohia gazdă fiind un exemplu demn de urmat în împlinirea acestei misiuni.

La final, ierarhul a mulţumit tuturor participanţilor pentru evenimentul duhovnicesc şi a apreciat dragostea, credinţa şi evlavia manifestate faţă de sfinţii lui Dumnezeu, mulţi dintre aceştia binefăcători şi ocrotitori ai românilor.

 Pr. Rareş Bucur

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook