Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În fiecare an, în ziua de cinstire a Soborului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi al tuturor cereştilor puteri, Mănăstirea gălăţeană ”Sfinţii Arhangheli” - Metoc îşi sărbătoreşte hramul.

Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

La slujba arhierească, săvârşită de ierarhul locului în biserica acestei obşti monahale, au participat vieţuitorii mănăstirii, elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 24 din apropierea a lăcaşului de cult şi mulţi credincioşi gălăţeni veniţi special la slujbă pentru a se ruga şi a-şi arăta evlavia faţă de cei doi mari sfinţi îngeri, rugători în ceruri pentru noi.

În cuvântul de învăţătură, ierarhul Dunării de Jos a vorbit despre lucrarea sfinţilor îngeri în istoria mântuirii neamului omenesc, evidenţiind ajutorul oferit oamenilor de către cei doi Arhistrategi ai oştilor cereşti, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.

După Sfânta Liturghie, în cadrul căreia foarte mulţi copii au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine, ierarhul locului a săvârşit o slujbă de pomenire pentru slujitorii şi ctitorilor mănăstirii trecuţi la cele veşnice la mormântul arhimandritului mitrofor Teofil Pandele, fost stareţ al acestui aşezământ monahal din urbea de la Dunăre.

În continuare, Înaltpreasfinţia Sa a mers la Şcoala Gimnazială nr. 24 ”Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Galaţi, unde a săvârşit o slujbă de mulţumire  pentru elevii şi cadrele didactice din această instituţie de învăţământ şi un Parastas pentru profesorii adormiţi întru Domnul, care au predat în această instituţie şcolară timp de aproape două secole.

Între mănăstirea Metoc şi această şcoală situată în imediata apropiere a mănăstirii există o veche, frumoasă şi bună colaborare, anul acesta împlinindu-se 192 de ani de la înființarea primei şcoli publice din Galaţi în două chilii ale mănăstirii.

La final, chiriarhul Dunării de Jos a oferit copiilor fructe, dulciuri şi iconiţe.

⁕⁕⁕

Prima şcoală naţională din zona Dunării de Jos avea să ia fiinţă „după nevoile vremii” la 1832 sub legiuirea Regulamentului Organic, în timpul domniei lui Mihai Sturza.

În perioada 1832-1838, în casele mănăstirii şi-a început activitatea prima şcoală publică din Galaţi. Şcoala avea o clasă elementară, în care se predau citirea, scrisul, aritmetica şi câteva rugăciuni, toate după o singură carte, „Întâile cunoştinţe“ şi o clasă normală, în care se învăţau gramatica, aritmetica şi geografia. În anul şcolar 1832-1833 au învăţat un număr 80 de elevi. Pe terenul actualei mănăstiri s-a construit şi clădirea noii şcoli publice din Galaţi, pământul fiind donat de Mănăstirea Neamţ la stăruinţele domnitorului Mihail Sturdza, la 1846. Această şcoală, existentă şi astăzi, a fost inaugurată la 16 aprilie 1853.

 Pr. Rareş Bucur

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook