Între manifestările pastoral-misionare, cultural-educaţionale şi social-filantropice organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos cu prilejul sărbătorilor Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul municipiului Galaţi şi al întregului neam românesc se numără şi cinstirea, cu deosebită evlavie a Sfântului Stelian Paflagonul, ocrotitorul unei parohii din urbea gălăţeană.
În perioada 19-26 noiembrie 2024, cu binecuvântarea chiriarhului Dunării de Jos, Parohia „Pogorârea Sfântului Duhul şi Sfântul Stelian” din municipiul Galaţi a desfăşurat mai multe activităţi în cadrul cărora au fost oferite alimente, produse igienico-sanitare şi alte daruri celor 60 de persoane asistate în cadrul Centrului multifuncţional de servicii sociale „Speranţe pentru vârsta a III-a“ al parohiei, precum şi pentru 15 copii din familiile sinistrate din Parohia Pechea 4, judeţul Galaţi.
În ziua de prăznuire a Sfântului Stelian, ocrotitorul locaşului de cult, un sobor de preoţi din municipiul Galaţi a oficiat Sfânta Liturghie la care a participat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.
La slujbă au fost prezenţi asistaţii Centrului social, elevi de la unităţile şcolare din cuprinsul parohiei, copii şi credincioşi din municipiul Galaţi, mulţi dintre aceştia fiind împărtăşiţi cu Sfintele Taine.
După Sfânta Liturghie, chiriarhul Dunării de Jos a rostit rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile arătate de Dumnezeu asupra slujitorilor şi credincioşilor acestei parohii şi a sfinţit racla ce adăposteşte un fragment din moştele Sfântului Cuvios Stelian Paflagonul.
Sfintele moaşte au fost primite de la Catedrala „Sfântul Antonie ce Nou“ din Veria, Grecia, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriah Daniel şi cea a Înaltpresfinţitului Părinte Casian, iar racla în care au fost aşezate a fost confecţionată la Atelierele Patriarhiei Române.
Astăzi, după slujba de sfinţire, odoarele sfinte au fost scoase spre închinare în pridvorul exterior al bisericii, iar după închinarea tuturor credincioşilor prezenţi la hram, acestea au fost aşezate într-un baldachin special amenajat în pronaosul bisericii gălăţene, unde va rămâne permanent spre venerarea credincioşilor.
În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre lucrarea sfinţilor spre înduhovnicirea credincioşilor, arătând ca exemplu de viaţa îndumnezeită pe Sfântul Stelian, care a uimit cu frumuseţea sufletului său.
În acest cadru de sărbătoare, atât elevi de la Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu“ şi Liceul Teoretic „Emil Racoviţă“ din cuprinsul parohiei, care s-au evidenţiat la diferite concursuri naţionale şi internaţionale, cât şi ceilalţi copii de la Grădiniţa ”Sf. Stelian”, copiii Grupului catehetic ”Luminiţe vii” de la Parohia „Sf. Ana”, prezenţi la sluijbă, au primit diplome, pachete cu cărţi, icoane şi dulciuri.
După agapa tradiţională, prin intermediul Campaniei ”Ajută un bătrân să zâmbească”, desfăşurată de Federaţia Filantropia, au fost oferite 120 de dispozitive medicale de bază (termometre, glucometre, tensiometre şi pulsoximetre), vârsnicilor din cadrul Centrului multifuncţional de servicii sociale „Speranţe pentru vârsta a III-a“.
La finalul evenimentului, Înaltpreasfinţia Sa a binecuvântat lucrările de amenajare realizate la demisol bisericii.
Pr. Rareş Bucur
FacebookContact