Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a 20-a după Rusalii, credincioşii din comunitatea parohială Mircea Vodă, Protopopiatul Făurei, judeţul Brăila, au trăit momente de bucurie şi de profundă simţire duhovnicească prin participarea la sfinţirea bisericii parohiale închinată Sfântului Ioan Botezătorul şi Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. De astăzi biserica a primit ca ocrotitori spirituali şi pe Sfântul Sfinţit Mucenic Antim al Nicomidieişi pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare.

Slujba de târnosire a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa ctitorilor, autorităţilor locale, precum şi a credincioşilor din localitatea Mircea Vodă, dar şi din alte localități veniţi special pentru a participa la acest eveniment.

Ierarhul Dunării de Jos a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre lucrarea pastoral-misionară deosebită a doi mari ierarhi de vie memorie, Episcopului Antim Angelescu al Buzăului, originar din această zonă, şi care în anul 1945 a sfinţit această bisericăşi Mitropolitul Antonie Plămădeală al Ardealului, cel care în anul 1981 a resfinţit biserica acestei localităţi.

De asemenea, chiriarhul Dunării de Jos a citit documentul de sfintire de acum 76 de ani, scris de mână chiar de către Episcopului Antim Angelescu.

Cuvântul de învăţătură s-a încheiat cu explicarea sensurile duhovniceşti ale sfinţirii bisericii şi evidenţierea lucrării deosebite realizată la această parohie de preoţii de aici.

Pentru credincioşiiparticipanţi la această sărbătoare, trecerea prin Sfântul Altar, după sfinţire, şi închinarea la Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă, au reprezentat momente unice pline de evlavie şiemoţie sfântă.

După slujba de sfinţire, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în parcul din apropierea bisericii, în prezenţa credincioşilor şi a multor elevi de la şcoala gimnazială din localitate, îmbrăcaţi în costume tradiţionale româneşti.

În omilia la această duminică, Părintele Arhiepiscop Casiana vorbit despre minunea pe care Domnul nostru Iisus Hristos a săvârşit-o în Nain, subliniind lucrarea plină de iubire şi milostenie a lui Dumnezeu faţă de această văduvă şi fiului ei, dar şi faţă de întreaga umanitate.

În continuare, pentru implicarea în lucrările de construcţieşi de amenajare a noului locaş de cult, ierarhul loculuia acordat preotului paroh Nicu Balabanrangul de iconom, iar cei care au sprijinit aceste lucrări au primit Diplomă de vrednicie.

Evenimentul s-a încheiat cu săvârşirea parastasului pentru preoţii, ctitorii şi binefăcătorii acestui sfânt locaş trecuţi la cele veşnice.

La plecare, ierarhul locului a viziat Muzeul satului din localitatea Mircea Vodă, un edificiu de conservare, păstrare și ducere mai departe a tradițiilor și obiceiurilor locului cu obiecte care atestă hărnicia și creativitatea localnicilor de-a lungul timpului.

⁕⁕⁕

La începutul secolului al XX-lea, Comuna Mircea-Vodă era formată din satele Mircea Vodă, Vişani, Moşeşti şi Nisipurile, cel din urmă fiind localitatea natală a Episcopului de vie memorie Antim Angelescu al Buzăului, precum şi al altor personalităţi precum: G-ral Gheorghe Stoicescu, dr. George Alexandru Stoicescu, absolvent al Universităţii Sorbona ş.a.

Piatra de temelie a acestei biserici a fostaşezată în anul 1932, iar slujba de sfinţire a fost săvârşită la data de 20 mai 1945, în timpul păstoririi preotului Nicolae Bădescu, de către Episcopul Antim Angelescu al Buzăului, care a şi întocmit la începutul slujirii sale ca ierarh al Buzăului actul de sfinţire.

În data de 27 decembrie 1981, după lucrări de reparaţii ale bisericii şi de restaurare a picturii, în timpul slujirii preotului Gheorghică Smeu, a fost săvârşită resfinţirea bisericii de Mitropolitul Antonie al Ardealului, pe atunci Episcop al Buzăului.

În anul 2010, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, au început ample lucrări de consolidare, reparaţiişi amenajare a acestui sfânt lăcaş. Pictarea bisericii a fost realizată în tehnica fresco de pictorul Enache Aftenie. Toate acestea s-au realizat prin contribuţia jertfelnicilor creştini din localitate şi cu sprijinul Consiliului local Mircea Vodă, preot fiind pc. pr. Nicu Balaban.

Pr. Rareș Bucur

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook