Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În prima săptămână a noului an şcolar, Arhiepiscopia Dunării de Jos a organizat îndătinata consfătuire cu profesorii de religie din cele două judeţe ale Eparhiei: Galaţi şi Brăila.

Aceasta s-a desfăşurat pe parcursul a două zile, joi, 17 septembrie 2015, în Aula Magna a Universităţii „Dunărea de Jos“ pentru cadrele didactice care predau Religia în judeţul Galaţi şi vineri, 18 septembrie a.c.,  în sala de conferinţe a Protoieriei Brăila, pentru profesorii brăileni.

În deschiderea celor două întruniri, Chiriarhul Dunării de Jos a susţinut o profundă reflecţie teologică cu privire la formarea şi lucrarea misionară a profesorului de religie în şcoala românească.

În continuare, a fost analizată situaţia orei de Religie în contextul misionar actual, accentuându-se exigenţele şi criteriile stabilite prin Hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la îmbunătăţirea actului didactic, a conlucrării dintre Parohie, Şcoală şi Asociaţia „Părinţi pentru Ora de Religie“ şi a relaţionării dintre profesorii de Religie, colectivul didactic, copii şi părinţi.

Consfătuirea cu profesorii de Religie din judeţele Eparhiei Dunării de Jos, a arătat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop dr. Casian Crăciun, s-a structurat pe trei mari obiective:

Mai întâi, s-a discutat despre formarea spiritual-duhovnicească şi liturgică a formatorilor, a cadrelor didactice, despre mai buna integrare a familiei copilului în viaţa şcolii şi a parohiei şi mai buna cooperare dintre profesorii de Religie şi Parohie în cadrul Protocolului deja existent, ale cărui roade le-am văzut la începutul anului şcolar, când 3.700 de elevi au primit ghiozdane complet echipate, rechizite şcolare şi alte materiale atât de necesare procesului instructiv-educativ din şcoli.

În al doilea rând, au fost analizate diverse aspecte practice privind cooperarea cu Asociaţia «Părinţi pentru Ora de Religie» şi Asociaţia Profesorilor de Religie, iar în al treilea rând a fost stabilit modul de punere în aplicare a legislaţiei bisericeşti şi civile cu privire la ora de Religie aşa cum reiese din recentele Hotărâri ale Sfântului Sinod şi din realităţile de zi cu zi ale Şcolii de la Dunărea de Jos“.

Pe ordinea de zi s-au aflat şi aspecte privind situaţia la zi a înscrierii elevilor la ora de Religie, strategii de dialog cu tinerii în noul an şcolar, încheierea parteneriatelor educaţionale între parohii şi şcoli şi aplicarea acestora prin programe comune concrete, precum şi cunoaşterea şi aplicarea „Planului strategic pentru creşterea educaţiei religioase“.

Totodată au fost desemnate comitetele de iniţiativă pentru înfiinţarea Asociaţiei Profesorilor de Religie din judeţele Galaţi şi Brăila.

În cea de a doua parte a dezbaterilor au fost prezentate principalele noutăţi privind curriculum-ului disciplinei: planul cadru, programele analitice, manualele şi auxiliarele.

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook