Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În seara zilei de 19 septembire 2015, Formaţia Vocal-Instrumentală de Muzică Veche „Anton Pann“ a susţinut la Galaţi concertul extraordinar intitulat ”Unicorn - o călătorie în istoria noastră”, gazdă fiind Muzeul de Istorie, Cultură şi Spiritualitate Creştină de la Dunărea de Jos.

Evenimentul a fost organizat în cadrul „Zilelor Europene ale Patrimoniului“ de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Galaţi, în parteneriat cu Arhiepiscopia Dunării de Jos, Centrul Cultural ”Dunărea de Jos” şi Teatrul Muzical ”Nae Leonard” din municipiul Galaţi.

Spectacolul face parte din Turneul Antonn Pann de Muzică Veche care se desfăşoară în mai multe oraşe din ţară în perioada 16 iunie - 25 octombrie a.c.

Prezent la eveniment, Chiriarhul Dunării de Jos a reiterat faptul că aducând la lumină valorile culturale ale neamului se poate reface, restaura, chipul curat al României: „O mulţime de spectatori gălăţeni au avut prilejul, după Privegherea din Catedrală, să participe la un eveniment cultural de excepţie, eveniment care face parte din patrimoniul românesc... Pe istoria minunată a lui Dimitrie Cantemir, formaţia de Muzică Veche «Anton Pann» a interpretat poate una dintre cele mai frumoase piese ale refacerii chipului României prin cultură: cultura cuvântului, cultura cântului popular, care se adresează deodată minţii, inimii şi sufletului. În felul acesta, omul, Biserica şi cultura se integrează în patrimoniul local, naţional şi european.

Acest eveniment a fost realmente ca o vecernie în aer liber a culturii şi a patrimoniului, izvorâte din cult!“.

La concert au participat oameni de cultură, elevi seminarişti, precum şi numeroşi gălăţeni, atraşi de frumuseţea cântului. „A fost un moment extraordinar, unul din cele mai frumoase momente pe care le-am trăit în acest turneu!, ne-a mărturisit Constantin Răileanu, fondatorul şi liderul formaţiei. Și aceasta pentru că totul s-a petrecut în minunatul cadru natural al Grădinii Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, unde au venit oameni, mulţi peste cei invitaţi în mod oficial, care nu ştiau neapărat de acest eveniment. Este  lucrul pe care noi ni-l dorim: toată lumea să afle de trecutul muzical extrem de frumos al ţării! Iar aici, la Galaţi, în acestă seară, s-a petrecut tocmai acest lucru!“.

Înfiinţată în anul 2004, formaţia vocal-instrumentală de muzică veche Anton Pann reuneşte o echiă de muzicieni care au în comun pasiunea pentru cultura românească veche şi pentru readucerea la lumină a universului sonor specific acestui spaţiu în urmă cu câteva veacuri.

Muzica propusă de formaţia vocal-instrumentală de muzică veche Anton Pann îşi are sursele în manuscrisele vechi medievale. care provin din codexurile şi culegerile unor compozitori consacraţi (Ioan Căianu, Dimitrie Cantemir, Petros Peloponesios, Anton Pann, I.G.Zographou Keibeli, George Ucenescu ş.a.), dar şi din bibliotecile unor aşezăminte şi locaşuri de Cult.

Totodată, în Grădina Muzeului Eparhial a fost vernisată şi Expoziţia temporară „De la meşteşug ... la industrie“, organizată de Asociaţia „Tinerii şi Viitorul“ şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor. În cadrul acesteia au fost expuse machete reprezentând patrimoniul tehnic şi industrial, monumente de arhitectură şi clădiri reprezentative ale municipiului Galaţi.

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook