Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Anul 2019 reprezintă pentru Forţele Navale Române anul în care se împlinesc 80 de ani de când Nava-Şcoală „Mircea“, simbolul culturii şi tradiţiei marinăreşti, a intrat în serviciul Marinei Militare Române.

În acest context, în perioada 14-23 septembrie 2019, Nava-Şcoală „Mircea“ efectuează un marş de instrucţie pe fluviul Dunărea, cu acostări în porturile Tulcea, Galaţi şi Brăila.

În după-amiaza zilei de 17 septembrie, velierul a ajuns şi la Galaţi, în zona Căpităniei Portului, fiind întâmpinată de către Muzica Militară a Forţelor Navale.

La ceremonialul de sosire în zona pontonului A.F.D.J., a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, precum şi autorităţi locale şi numeroşi gălăţeni veniţi pentru a admira „bijuteria Marinei Militare Române“.

În deschiderea evenimentului, chiriarhul Dunării de Jos a săvârşit o slujbă de mulţumire şi a rostit un cuvânt de binecuvântare şi de apreciere pentru efortul pe care îl depun cadrele marinei militare de pe această navă în pregătirea tinerilor care doresc să îmbrăţişeze cariera de militar în Forţele Navale, dar şi pentru misiunea de bun ambasador al ţării noastre pe mările şi oceanele lumii.

Membrii ai Asociaţiei „Tradiţia Militară“ din Galaţi a oferit echipajului navei o efigie a domnitorului Mircea cel Bătrân.

În continuare, cei prezenţi la eveniment au făcut un tur ghidat al navei, fiind întâmpinaţi de către reprezentanţii Forţelor Navale şi echipajul acestei emblematice ambarcaţiuni.

În cele două zile de staţionare la Galaţi, nava a fost vizitată de populaţia civilă, timp în care au fost prezentate: tehnica de bord, diverse aspecte din viaţa de la bordul navelor, precum şi oferta educaţională a învăţământului militar în Forţele Navale Române.

De asemenea, în această perioadă de acostare la Galaţi, cadeţii Bricului „Mircea“ au vizitat Biserica Fortificată „Precista“, situată în apropierea Falezei Dunării şi Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, un obiectiv cultural de referinţă al municipiului Galaţi.

Construită în perioada 1938-1939, la Şantierul Naval „Blohm & Woss” din Hamburg, Germania, Nava „Mircea“ este un velier clasa A, tip „Bark“, cu trei arbori (cel mai mare cu înălţimea de 44 de metri deasupra apei) şi 23 de vele, cu o suprafaţă totală de 1.750 mp. Nava a fost botezată cu numele „Mircea“, după numele domnitorului Mircea cel Bătrân, în timpul domniei căruia Ţara Românească a ajuns, pentru prima dată, la cea mai mare întindere teritorială, până la Marea Neagră. Figura lui Mircea formează galionul navei. Nava este considerată a fi a fiecărui român, întrucât o parte din banii necesari pentru achiziţionarea acesteia au fost strânşi din donaţii publice, în anul 1938, diferenţa fiind asigurată de guvernul român. Până în prezent, legendara navă a parcurs peste 300.000 de mile marine.

Pr. Rareş Bucur

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook