Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În seara zilei de 19 septembrie, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos a avut loc un dublu eveniment cultural şi anume, Vernisajul expoziției temporare „Mir și borangic” şi un recital extraordinar de pian.

La manifestarea culturală a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a adresa un cuvânt de binecuvântare, apreciind totodată modul excepţional în care artiştii au reuşit să transpună prin culoare, lumină şi simbol îngemănarea dintre tradiţia creştină şi arta populară şi să le îmbine cu frumuseţea armoniei muzicale clasice.  

Evenimentul a adunat laolaltă per­so­nalităţi ale vieţii culturale gălă­ţene, artişti, cadre didactice, elevi, preoţi şi credincioşi din eparhie.

În deschidere, publicul gălăţean a participat în Sala de expoziţii „Sergiu Dumitrescu“ a Muzeului eparhial, la Vernisajul expoziției temporare „Mir și borangic“, din colecția îndrăgitei artiste gălățene, cu studii de specialitate în țară și peste hotare, Camelia Ionescu Popa.

„Mir și borangic“ este o expoziție de pictură și iconografie în care, artista Camelia Ionescu Popa ne propune „o perspectivă proprie și asumată duhovnicește asupra artei, o retrospectivă şi o etapă a maturizării“, după cu ea mărturiseşte.

Camelia Popa rezonează perfect cu cei pentru care moștenirea încă palpabilă, lăsată nealterată de cei de demult și păstrată cu grijă astăzi, este un nesecat izvor de inspirație pentru generațiile simțitoare, gânditoare și creative.

În continuare, tânărul Cătălin Răducanu, un valoros pianist din României a susţinut un recital extraordinar ce a îmbinat armoniile clasice cu sonoritățile contemporane, readucând în atenția iubitorilor de muzică, creaţii muzicale deosebite ale unor compozitori precum, Frederic Chopin, Alexandr Skriabin, Claude Debussy, Thelonious Monk, George Gershwin, Chick Corea şi Stevie Wonder.

Pianistul Cătălin Răducanu este discipol al lui Viniciu Moroianu. Din 2007, până în prezent a obținut peste 20 de premii la concursuri naţionale și internaţionale. A fost bursier al Fundaţiei Principesa Margareta, precum şi al UNIMIR. A susţinut recitaluri în Germania, Italia şi în foarte multe spaţii culturale româneşti.

Evenimentul a fost organizat de Muzeul eparhial, în parteneriat cu Asociaţia Culturală „Pro Valores“, în cadrul proiectului „Citadele muzicale“, ediţia a IX-a, acțiune co-finanțată de Institutul Cultural Român și Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România.

Manifestarea de astăzi s-a constituit într-un prilej deosebit pentru iubitorii de cultură din zona Dunării de Jos de a se întâlni cu maeştri, atât din domeniul artei plastice, cât şi al muzicii.

La final, publicul gălăţean a răsplătit expunerile picturale şi cele muzicale, cu prelungite ropote de aplauze.

Pr. Rareş Bucur

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook