Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ziua de prăznuire a Sfântului Ioan Teologul şi a Sfântului Voievod Neagoe Basarab, la Galaţi s-a desfășurat Consfătuirea anuală a profesorilor de religie din județele Galați și Brăila.

Evenimentul a debutat în Catedrala Arhiepiscopală cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoţi profesori, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la care au participat peste 200 de cadre didactice din judeţele Galaţi şi Brăila.

Şedinţa propriu-zisă s-a desfăşurat în Aula Magna a Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi.

Prezent la eveniment, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a susținut o reflecţie teologică în care a vorbit despre transpunerea în viață noastră a învățăturilor transmise de Sfântul Ioan Evanghelistul în scrierile sale. Ierarhul a arătat că iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele nostru trebuie să se manifeste permanent în viață noastră.

De asemenea, chiriarhul Dunării de Jos a evidențiat şi câteva din îndemnurile Sfântului Neagoe Basarab cu privire la educația și formarea copiilor, arătând totodată că lucrarea misionară a profesorului de religie în şcoală trebuie să fie o continuitate a formării sale duhovniceşti prin participarea la Sfânta Liturghie, împărtăşirea cu Sfintele Taine, cunoaşterea şi implicarea în activităţile multiple pe care biserica le desfăşoară în societate.

La întrunire, alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, au fost prezenţi doamna prof. Mioara Enache, inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Şcolar Galați, domnul prof. Viorel Botea, inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Şcolar Brăila, preotul Costel Bulgaru, inspector la disciplina Religie în judeţul Galaţi şi prof. Elena Cocîrlea, inspector la disciplina Religie în judeţul Brăila.

Alături de cei 200 de profesori de religie prezenţi la eveniment, au participat și elevi de la mai multe licee din municipiul Galați, care au avut posibilitatea de a-și exprima, fiecare în parte, opinii și sentimente cu privire la educația religioasă desfășurată în școlile noastre.

În continuare, profesorul Gheorghe Butuc de Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Andrei“ din Galați, a prezentată cartea antropologului și diplomatului român Teodor Baconschi, intitulată „Averea bunei educații“.

În cadrul întrunirii a fost analizată situaţia orei de Religie în contextul misionar actual, accentuându-se exigenţele şi criteriile stabilite prin Hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la îmbunătăţirea actului didactic şi s-a făcut o diagnoză a procesului educaţional la disciplina Religie pentru anul şcolar 2018-2019.

Pentru îmbunătăţire actului didactic în noul an şcolar, au fost făcute mai multe propuneri pentru realizarea unui echilibru între didactic şi spiritualitate la orele de religie, care să vizeze abordări diferite în pregătirea pentru viaţa de familie, precum şi reevaluarea parteneriatelor cu parohiile şi implicarea mai atentă a profesorilor de Religie la programele Bisericii.

Combaterea analfabetismului, organizarea de tabere pentru rromi, prevenirea abandonului școlar şi înființarea unor cantine sociale pentru ajutorarea copiilor nevoiaşi din cele două județe ale eparhiei, au fost câteva dintre proiectele propuse pentru noul an şcolar.

Pe ordinea de zi s-au mai aflat şi aspecte privind utilizarea metodelor moderne de predare - învăţare - evaluare diferenţiate, conform nevoilor educative ale elevului vizând dezvoltarea gândirii critice şi diminuarea riscului de analfabetism funcţional, cadrul normativ privind organizarea procesului de învăţământ 2019-2020.

La final, Părintele Arhiepiscop i-a binecuvântat pe toţi cei prezenţi.

Pr. Rareş Bucur

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook