Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Apostol Andrei“ din municipiul Galați.

La slujbă au fost prezenţi numeroşi credincioşi din municipiu, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul acestui lăcaş de cult.

În cuvântul de învățătură, Înaltprea­sfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu, care a are ca temă urmarea lui Hristos prin lepădarea de sine, luarea crucii şi împlinirea voii lui Hristos în viaţa omului.

Ierarhul Dunării de Jos a arătat că această sărbătoare a Sfintei Cruci aşezată la începutul Anului bisericesc ne deschide perspectiva înţelegerii şi lucrării Cuvântului lui Dumnezeu în viaţa omului pentru dobândirea Împărăţiei cerurilor.

„În fiecare zi, Mântuitorul Iisus Hristos ne împărtăşeşte prin iubirea Sa de oameni de Vestea cea bună, deşi noi începem, din nefericire, să ne obişnuim cu veştile rele. Când ne obişnuim cu veştile rele să ştim că ne-am îndepărtat de veştile bune ale Mântuitorului şi ale Evangheliei. Chiar şi lucrurile bune dacă le privim prin faptele nostre rele, tot rele sunt, iar pentru omul sfânt toate sunt sfinte, toate sunt înălţătoare, pline de speranţă, de bucurie, toate luptele sunt biruinţe.

Dar în Anul bisericesc, aşezarea la început a Sărbătorii Crucii Mântuitorului nostru Iisus Hristos este de fapt deschiderea perspectivei luminoase a Împărăţiei lui Dumnezeu despre care Evanghelia de astăzi spune că «sunt unii de aici care nu vor închide ochii pânu nu vor vedea cu ochii lor trupeşti Împărăţia lui Dumnezeu pe pământ». Care să fie tâlcul? Care să fie dezlegarea acestei promisiuni extraordinare a Mântuitorului Iisus Hristos în Duminiica imediat următoare după Sfânta Cruce, după Crucea Sa care este Altarul pe care Domnul a consumat, prin luptă, prin jertfă, a distrus păcatul, a biruit moartea prin moartea Lui, «cu moartea pre moarte călcând... şi nouă ne-a dăruit viaţă»?“, a precizat ierarhul Dunării de Jos.

De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a arătat de ce Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci este Praznic Împărătesc.

„Se numeşte praznic Împărătesc deoarece Împăratul cu arma iubirii a învins arma dezbinării diavoleşti a păcatului şi a morţii şi de aceea, când ne închinăm Altarului Mântuitorului, Sfânta Cruce, mărturisim, pe de o parte, jertfa Lui pentru noi oamenii şi pentru a noastră mântuire, dar preamărim biruinţa Lui, biruinţă pe care a dat-o dreptmăritorilor creştini asupra celui potrivnic, care este diavolul“, a spus chiriarhul Dunării de Jos.

La final, toți credincioșii prezenți la slujbă au fost binecuvântați de ierarhul locului.

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook