Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Ziua de astăzi, 12 aprilie, prima de după Duminica Sfântului Apostol Toma, este şi prima zi din perioada pascală în care se fac pomeniri de obşte pentru cei trecuţi la Domnul. În unele locuri în această zi, numită şi Paştele Blajinilor, familiile se reunesc la cimitir pentru a face pomeniri pentru cei dragi.

Despre semnificaţiile acestei zile Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a declarat pentru Radio TRINITAS: „S-a generalizat şi în Biserica noastră o slujbă specială precum luni, după Duminica Tomii, deci, după Săptămâna Luminată. La Duminica Tomii primim încă o mărturie despre Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, când Sf. Apostol Toma se încredinţează şi el de adevărul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, iar această bucurie este prelungită şi în cimitire. Este un pelerinaj mai mult decât teologic, mai mult decât duhovnicesc. Este o integrare a celor adormiţi în bucuria prezentă a Învierii” .

Creştinii ortodocşi fac şi milostenie, în această zi, din coliva şi darurile binecuvântate de preoţi, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a spus: „Rugăciunile care se fac, Sfânta Liturghie, apoi rugăciunile pentru cei adormiţi continuă cu agape, adevărate semne ale dragostei, care, pe de o parte,  ne uşurează sufleteşte pe noi, cei ce dorim să fim în comuniune nesfârşită cu cei adormiţi, care fac parte din noi. Iar pe de altă parte cei adormiţi, prin gesturile noastre ne oferă bucurii neveştejite. Sărbătoarea adormirii lor devine o sărbătoare a Învierii. Şi devine o sărbătoare a învierii legăturilor sufleteşti dintre cei vii şi cei adormiţi, în interiorul aceleiaşi familii”.

În Biserica noastră se fac pomeniri pentru cei adormiţi în toate sâmbetele de peste an, în special în cele ale Postului Mare, în sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoşătoarei Judecăţi şi în cea dinaintea Duminicii Rusaliilor.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook