Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Mitropolia Munteniei și Dobrogei Arhiepiscopia Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În a treia duminică după Sfintele Paşti, a Femeilor Mironosiţe, Parohia „Sfântul Mucenic Antim” din Galaţi şi-a serbat cel de-al doilea hram. La această sărbătoare a participat şi ierarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian Crăciun, care a săvârşit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Au fost prezenţi credincioşi de la Parohia Băndoiu, din Insula Mare a Brăilei, cu care parohia gălăţeană este înfrăţită de aproape 4 ani. La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Casian a adresat un cuvânt de învăţătură celor prezenţi, îndemnând la trăirea exemplului de credincioşie al femeilor mironosiţe: „Cea mai mare lecţie pe care o primim astăzi este lecţia educaţiei creştine a copilului, creşterea copiilor în credinţă şi în dragoste şi, implicit, mai marea legătură dintre familie, şcoală şi Biserică pentru a găsi cele mai înţelepte şi folositoare căi de a bucura copiii”.

Înainte de a avea prunci creştini trebuie să avem mame creştine. Mamele creştine nu se nasc automat, ci educaţia mamelor creştine face parte din lucrarea Bisericii în lume. Mamele creştine au dat Bisericii şi lumii pe sfinţi. Mamele creştine sunt primele învăţătoare ale vieţii. Sunt şi primele învăţătoare ale creştinilor. O mamă crescută creştineşte în familia creştină este o mamă curată şi sfântă, dacă îşi va creşte copilul în curăţie şi sfinţenie. Legătura dintre ea şi copil prin curăţie şi credinţă va fi o legătură sfântă. Şi datorită sfinţeniei mamei, copilul va creşte sfânt. De aceea, o astfel de mamă în Biserică se numeşte o „mamă-apostol”. Astăzi, în această duminică, trebuie să căutăm apostoli printre mamele şi femeile creştine”. Părintele paroh Voicu Niţu a mulţumit Înaltpreasfinţiei Sale pentru prezenţa la praznic, dar şi tuturor credincioşilor care au contribuit prin gând şi faptă la sărbătoarea de hram. Ca de fiecare dată, cea mai mare bucurie a sărbătorii a reprezentat-o participarea credincioşilor din Parohia Băndoiu (Insula Mare a Brăilei), care, însoţiţi de către părintele Costin Tureac, parohul lor, au adus mulţumire parohiei gălăţene pentru ajutorul şi purtarea de grijă, asemenea unui frate mai mare, ce au avut-o pentru ei. Aceştia au primit, din partea parohiei gălăţene, daruri şi îmbrăţişare sfântă. La sfârşitul slujbei, în intonarea imnului pascal „Hristos a înviat...” s-a făcut pomenirea ctitorilor sfântului lăcaş trecuţi la Domnul, dar şi a Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Miron de Hajnówka (Polonia), împreună cu celelalte victime ale accidentului aviatic din Rusia. Ziua de prăznuire a femeilor mironosiţe s-a încheiat cu agapa de hram, pregătită de aceleaşi harnice femei din Comitetul parohial, din care au gustat peste 500 de pelerini. (Adrian Portase)

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook