Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Vineri, 1 aprilie a.c., la Catedrala arhiepiscopală din municipiul Galaţi a avut loc un eveniment deosebit dedicat aniversării a 161 de ani de existenţă a Jandarmeriei Române.

Instituţia Jandarmeriei a apărut în epoca modernă, în cadrul procesului istoric al formării şi dezvoltării societăţii româneşti, din necesitatea existenţei unei forţe menite să acţioneze pentru menţinerea şi realizarea ordinii interne. La 3 aprilie 1850, domnitorul Grigore Alexandru Ghica promulga Legiuirea pentru reformarea Corpului Slujitorilor în Corp de Jandarmi, lege care-i dădea statut juridic, legitimând-o în faţa celorlalte arme şi a naţiunii române.

Buna cooperare şi sprijinul acordat de-a lungul vremii de reprezentanţii Jandarmeriei cu prilejul marilor evenimente bisericeşti din municipiul Galaţi, precum şi cu ocazia procesiunilor, pelerinajelor, sfinţirilor sau a hramurilor de biserici şi mănăstiri din întreaga eparhie, au creat o strânsă legătură între această instituţie şi Biserică, lucru ce a determinat înfiinţarea în anul 2007, la iniţiativa ierarhului Dunării de Jos, a unui post de preot capelan, care să deservească şi să acorde asistenţă religioasă personalului din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi-Galaţi.

Anul acesta, în prezenţa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în Catedrala Dunării de Jos, a fost săvârşită slujba de Te-Deum în cadrul căreia au fost înălţate rugăciuni de mulţumire şi invocare a ajutorului lui Dumnezeu asupra celor care veghează şi contribuie în mod substanţial la menţinerea ordinii publice şi a păcii sociale, angajaţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi-Galaţi, în fruntea cărora s-a aflat locotenent-colonel Vasilică Dănuţ, prim adjunct al inspectorului şef, în cadrul Inspectoratului de Jandarmi-Galaţi.

În cuvântul său, ÎPS Arhiepiscop Casian  a apreciat buna cooperare între Biserică şi angajaţii acestei instituţii: „Dorim să mulţumim Domnului pentru prezenţa în Catedrala arhiepiscopală a jandarmilor pentru rugăciune în această zi aniversară. Dincolo de frumoasele uniforme pe care le purtaţi fiecare dintre dumneavoastră, aveţi un suflet frumos, un suflet curat şi credincios, care dă o strălucire şi mai mare acestei demne şi impresionante ţinute a Jandarmului român. Vă doresc lumină multă în suflet şi trăirea ce o aveţi la această rugăciune să nu vă dispară niciodată din suflete şi din viaţă. La mulţi şi binecuvântaţi ani!”, a spus Înaltpreasfinţitul Sa în cuvântul rostit cu această ocazie.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook