Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În data de 3 aprilie a.c., se împlinesc 166 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române. Anticipând acest moment, în data de 1 aprilie, angajaţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean-Galaţi, în fruntea cărora s-a aflat dl colonel Vasilică Dănuţ, inspector şef al Jandarmeriei Galaţi au participat la cuvenita slujbă de mulţumire în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi.

În cadrul slujbei oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, au fost înălţate rugăciuni de mulţumire şi invocare a ajutorului lui Dumnezeu asupra celor care veghează şi contribuie în mod substanţial la menţinerea ordinii publice şi a păcii sociale.

„Ne-am rugat astăzi, a arătat Înaltpreasfiţia Sa, împreună cu slujitorii Jandarmeriei din oraşul şi judeţul nostru, pentru a pregăti în mod duhovnicesc şi comunitar sărbătoarea Jandarmeriei Române.

În acelaşi timp, am mulţumit împreună lui Dumnezeu pentru desele întâlniri ale slujitorilor Domnului, ale credincioşilor în biserici şi la ceremonii, cu slujitorii Jandarmeriei, pentru armonia, pacea şi liniştea din interiorul societăţii!“.

Un moment aparte l-a constituit rugăciunea specială rostită în Catedrală pentru plt. major Cristian Onofrei, jandarm gălăţean şi atlet, care a obţinut distincţia naţională de „Jandarm de Onoare al anului 2016“ pentru merite profesionale dar şi comunitare, acesta implicându-se în numeroase acte social-filantropice îndreptate către semenii aflaţi în suferinţă.

În prezent, jadarmul gălăţean se află, de 7 zile, în plin maraton spre Bucureşti unde, în data de 3 aprilie, la Ziua Jandarmeriei Române, i se va conferi distincţia în mod solemn de către Inspectorul General al Jandarmeriei Române, general de brigadă Marin Andreiana.

În continuare, ierarhul locului a oferit participanţilor iconiţe cu Intrarea Domnului în Ierusalim.

Evenimentul s-a încheiat cu ceremonia de ridicare în grad a ofiţerilor şi subofiţerilor din cadrul unităţii.

***

Instituţia Jandarmeriei a apărut în epoca modernă, în cadrul procesului istoric al formării şi dezvoltării societăţii româneşti, din necesitatea existenţei unei forţe menite să acţioneze pentru menţinerea şi realizarea ordinii interne. La 3 aprilie 1850, domnitorul Grigore Alexandru Ghica promulga Legiuirea pentru reformarea Corpului Slujitorilor în Corp de Jandarmi, lege care-i dădea statut juridic, legitimând-o în faţa celorlalte arme şi a naţiunii române.

Buna cooperare şi sprijinul acordat de-a lungul vremii de reprezentanţii Jandarmeriei cu prilejul marilor evenimente bisericeşti din municipiul Galaţi, precum şi cu ocazia procesiunilor, pelerinajelor, sfinţirilor sau a hramurilor de biserici şi mănăstiri din întreaga eparhie, au creat o strânsă legătură între această instituţie şi Biserică, lucru ce a determinat înfiinţarea în anul 2007, la iniţiativa ierarhului Dunării de Jos, a unui post de preot capelan, care să deservească şi să acorde asistenţă religioasă personalului din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi-Galaţi.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook