Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Şi anul acesta, sute de gălăţeni au participat la Denia Prohodului Domnului în Catedrala Arhiepiscopală din municipiu.

Slujba a fost oficiată de către Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa sutelor de credincioşi.

De asemenea, jandarmi şi militari, credincioşi de toate vârstele, alături de tinerii din cadrul Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi, îmbrăcaţi în tradiţionalele straie populare şi purtând în mâini făclii aprinse, au cântat împreună cu soborul slujitor la Denia Prohodului.

La sfârşitul Doxologiei, a avut loc tradiţionala procesiune în jurul Catedralei Arhiepiscopale, ce simbolizează ducerea spre mormânt a Mântuitorului. Au fost patru opriri şi la fiecare oprire a fost rostită cuvenita ectenie.

După procesiune, credincioşii au trecut pe sub Sfântul Epitaf la momentul reintrării în Catedrală, pentru continuarea slujbei Deniei Prohodului.

În Vinerea Mare ne aducem aminte de ziua în care Hristos a fost Răstignit şi a murit pe Cruce pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul păcatului strămoşesc. Din acest motiv această Vinere specială este întâmpinată de credincioşii ortodocşi cu post negru.

De asemenea, Vinerea Mare este una din zilele numite aliturgice, în care nu se săvârşeşte Sfânta şi dumnezeiasca Liturghie, ci se citesc doar Ceasurile împărăteşti.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook