Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sâmbătă, 8 aprilie 2017, în ajunul Praznicului împărătesc al Floriilor, în municipiile Galaţi şi Brăila, precum şi în alte localităţi rurale din cele două judeţe ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos s-a desfăşurat tradiţionalul Pelerinaj de Florii, care aminteşte de momentul Intrării Mântuitorului Iisus Hristos în cetatea Ierusalimului.

Manifestările pastoral-misionare au debutat anul acesta în municipiul Brăila, unde, preoţii şi credincioşii de la bisericile din oraş s-au întâlnit în faţa bisericii „Sf. Cuv. Parascheva“. Aici, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârşit slujba de binecuvântare a stâlpărilor, după care a stropit pe toţi credincioşii prezenţi cu agheasmă şi a rostit cuvânt de învăţătură. Alaiul format din copii, tineri, profesori şi credincioşi au pornit în procesiune pe „Calea Călăraşilor“ spre Catedrala „Naşterea Domnului“ din municipiu.

În oraşul de reşedinţă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, mii de gălăţeni, de la copii şi tineri, unii putând autenticul port popular al zonei, până la vârstnici sau chiar persoane cu dizabilităţi s-au adunat în faţa bisericii „Vovidenia“ pentru a participa la tradiţionala procesiune de Florii.

Calea Domnească a prins viaţă prin şirul nesfârşit de preoţi şi pelerini care s-au îndreptat spre Catedrală, intonând troparul sărbătorii şi alte cântări specifice perioadei liturgice în care ne aflăm.

Pe esplanada Catedralei, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a sfinţit Icoana Intrării Domnului în Ierusalim, a săvârşit slujba de binecuvântare a stâlpărilor şi a rostit un cuvânt de învăţătură în care a mulţumit lui Dumnezeu, preoţimii şi bunilor noştri credincioşi din cele două judeţe ale Eparhiei pentru icoana pelerinajului care a adus Ierusalimul ceresc nu numai în biserici şi pe străzi, cât şi în sufletele şi în casele noastre, arătând că „tinerii sunt icoana vie a bisericii“.

Cu acest prilej, Ierarhul Dunării de Jos a premiat elevii câştigători la etapa eparhială a Concursului Naţional de Creaţie „Icoana şi şcoala mărturisirii“, precum şi elevii calificaţi la etapa naţională a Olimpiadei de Religie, binecuvântându-i şi oferindu-le daruri.

Participarea tinerilor, a elevilor din şcolile şi liceele Arhiepiscopiei Dunării de Jos, alături de părinţii lor, de cadrele didactice şi slujitorii Sfintelor Altare reprezintă, înainte de toate, un semn de speranţă şi o manifestare plenară a dragostei creştine în interiorul Bisericii.

Programul liturgic a continuat cu slujba Privegherii.

Pelerinajul de Florii din municipiul Tecuci

Pelerinajul de Florii din localităţile Corod, Lieşti şi Matca, judeţul Galaţi, Protoieria Tecuci

Pelerinajul de Florii de la Pachea, judeţul Galaţi

Pelerinajul de Florii de la Nicoreşti, judeţul Galaţi

 

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Călăuză ortodoxă numar special

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook