Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În cea de a doua Duminică după Sfintele Paşti, numită şi Duminica Tomii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați, în prezenţa a numeroşi credincioşi din urbea de pe malul Dunării.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de corul Catedralei Arhiepiscopale.

La momentul cuvenit, mai mulți copii prezenţi la slujbă fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, în care se relatează despre momentul în care Sfântul Apostol Toma a atins rănile Mântuitorului Iisus Hristos, după învierea Sa, fiind astfel încredințat că Cel pe care îl vede este cu adevărat Domnul Dumnezeu.

„Această mărturie puternică a Sfântului Apostol Toma este o confirmare a Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos pentru noi toți.

Învierea este trecerea cu trupul prin piatră, deoarece trupul înduhovnicit, spiritualizat și îndumnezeit poate trece dincolo de legile trecătoare, care sunt pentru lumea trecătoare, însă legile cele veșnice sunt pentru viața cea veșnică, iar Mântuitorul Hristos a făcut un exerciţiu al vieţii veşnice încă de aici de pe pământ, pe care l-a înţeles minunat Sfântul Apostol Pavel care ne spune că Învierea este realitatea veşniciei. Prin Înviere se începe viaţa cea nouă a credinţei în viaţa veşnică“, a spus ierarhul.

„Crezul este o expunere completă a fondului credinţei noastre de aici de pe pământ până în viaţa cea veşnică. Aceasta începe cu Învierea şi se confirmă prin mărturisirea unuia dintre apostoli printr-o formă doxologică puternică.

Creştinii de astăzi sunt «cei ce n-au văzut şi au crezut», ei sunt mărturisitorii şi cei care obţin pacea sufletului, bucuria, înfrângerea necazurilor şi starea de fericire, iar credinţa este învierea noastră, la speranţă şi la dragostea de Dumnezeu şi de aproapele nostru“, a mai precizat chiriarhul.

La finalul Sfintei Liturghii, ÎPS Arhiepiscop Casian i-a binecuvântat pe cei prezenți și le-a oferit iconițe, cozonac și ouă roșii.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook