Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Arhiepiscopia Dunării de Jos, în perioada pascală, urmând îndemnului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel de a se continua acțiunile caritabile dedicate celor afectați de pandemie, protoieriile şi parohiile au continuat lucrarea filantropică prin oferirea de ajutoare constând în alimente neperisabile, produse igienico-sanitare şi materiale de protecţie.

Ajutorului concret oferit prin protoierii şi parohii, în perioada 16-27 aprilie 2020, a fost în cuantum de 240.649 lei, cu un număr de 11.108 beneficiari şi 271 de unităţi bisericeşti implicate în activitatea filantropică.

Evidenţiem aici implicarea deosebită a Protoieriilor Galaţi şi Brăila care au oferit în ziua Praznicului Învierii Domnului masa de prânz pentru persoanele fără adăpost, căminele de bătrâni, imigranţi, persoane aflate în carantină (Galaţi206 persoane au primit ajutoare în valoare de 14.000 lei; Brăila200 persoane au primit ajutoare în valoare de 13.711 lei).

Totodată, cu prilejul sărbătorii Sf. M. Mc. Gheorghe, Protoieria Tecuci şi parohiile din municipiul au oferit Spitalului Municipal mănuşi, măşti şi combinezoane pentru cadrele medicale, iar la cantina socială 100 de credincioşi vârstnici sau bolnavi au beneficiat de hrană caldă şi pachete cu alimente. Valoarea totală a ajutoarelor donate cu această ocazie este de 5200 lei.

Sub aspectul pregătirii şi derulării principalelor momente liturgice şi pastoral-misionare, desfăşurate în perioada pascală, s-au evidenţiat următoarele aspecte:

  • Primirea şi distribuirea Sfintei Lumini de către preoţi s-a desfăşurat în condiţiile impuse de starea de urgenţă (respectarea distanţei sociale, echipament de protecţie corespunzător). Preoţii şi voluntarii au oferit Sfânta Lumină la casele credincioşilor, numărul celor ce au beneficiat în acest an de darul Luminii fiind cu mult mai mare faţă de anii precedenţi, slujitorii fiind primiţi cu multă bucurie, fără a fi semnalate situaţii nedorite.
  • Slujbele din Săptămâna Luminată au fost săvârşite în bună rânduială, respectându-se totodată îndrumările primite din partea Cancelariei Sfântului Sinod.

Un moment aparte în această perioadă, l-a reprezentat slujba săvârşită la biserica Parohiei mixte-româno-elene „Buna Vestire“ în Vinerea Izvorului Tămăduirii, sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, ocazie cu care au fost distribuite, prin implicarea protoieriei şi a parohiilor brăilene, peste 20.000 de recipiente cu agheasmă. Acestea au fost oferite atât credincioşilor brăileni, cât şi bolnavilor şi cadrelor medicale de la spitalele din municipiu.

Urmare îndrumărilor transmise din timp de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian tuturor slujitorilor din cuprinsul Eparhiei cu privire la programul liturgic din ziua de luni, 27 aprilie a.c., la Paştele Blajinilor, în fiecare biserică a fost săvârşită, începând cu ora 9.00 Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului. Preoţii, împreună cu cântăreţii, s-au deplasat apoi în cimitirele parohiale unde au pomenit pe cei adormiţi, stropind mormintele cu vin şi aşezând candele aprinse în locul credincioşilor care nu au putut fi prezenţi. Ulterior, slujitorii au postat fotografii pe paginile de facebook ale parohiilor.

Ofrandele aduse de către credincioşi şi binecuvântate de către preoţi la Paştele Blajinilor au fost oferite ulterior bătrânilor bolnavi, nedeplasabili, singuri, precum şi familiilor cu mulţi copii, care au primit pachete cu cozonac, ouă, dulciuri, alimente, şi îmbrăcăminte.

Remarcăm faptul că prim mesajele pastorale ale ierarhului Dunării de Jos, transmise în această perioadă către slujitorii din cuprinsul eparhiei au avut un ecou deosebit în sufletele acestora constituindu-se într-o încurajare permanentă în lucrarea pastoral-misionară din parohii.

Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook