Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 29 aprilie, în ziua dedicată veteranilor de război, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, s-a aflat în municipiul Tecuci pentru a marca aşa cum se cuvine această zi de sărbătoare pentru cei care au luptat pentru ţara lor.

După Războiul de Independență (1877-1878), în care și-au sacrificat viața 10.000 de ostași, în data de 29 aprilie 1902, Regele Carol I a instituit titlul de „veteran de război”.

Din anul 2007, România își sărbătorește veteranii de război anual la data de 29 aprilie, în semn de recunoștință pentru că au făcut posibilă suveranitatea și însăși existența statului român.

Evenimentul, organizat de Arhiepiscopia Dunării de Jos în contextual Zilei Veteranilor şi Război şi al Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice, s-a desfăşurat în biserica ”Sf. Ioan Botezătorul” din imediata vecinătate a Protoieriei Tecuci.

Ierarhul Dunării de Jos a săvârşit aici o slujbă de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Milostivul Dumnezeu asupra celor ce au supravieţuit războaielor şi au ajuns la vârste venerabile şi un Parastas de pentru ctitorii acestei vechi biserici tecucene şi pentru ”eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoşeşti, pentru întregirea neamului, pentru libertatea şi demnitatea poporului român”.

La manifestarea omagială au participat oficialităţi judeţene şi locale, profesori, oameni de cultură, cadre militare, veterani de război, preoţi, elevi îmbrăcaţi în portul tradiţional românesc şi credincioşi din municipiul Tecuci.

În semn de aleasă preţuire şi cinstire pentru credinţa, devotamentul, demnitatea, jertfelnicia şi iubirea necondiţionată pentru apărarea independenţei, solidarităţii şi unităţii poporului român, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a oferit veteranilor de război Gheorghe Arhip şi Constantin Popa, distincţia eparhială „Vrednicia andreiană“.

Bucuria de astăzi a fost dublată şi de faptul că cei doi foşti maiori în Armata română au împlinit de puţin timp venerabila vârstă de 100 de ani.

În cuvântul adresat cu acest prilej, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre modul în care aceşti bravi luptători români au ştiut şi au reuşit, pe parcursul celor 100 de ani de viaţă, să-şi slujească patria şi să-şi ducă traiul cumpătat prin muncă, sacrificii şi credinţă în Dumnezeu.

La final, toţi cei prezenţi au fost invitaţi la o agapă în Sala oficială din cadrul Protoieriei Tecuci.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook