Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În fiecare an, la Duminica a treia după slăvitul Praznic al Învierii Domnului, parohia „Sfântul Mucenic Antim“ din municipiul Galaţi îşi serbează cel de-al doilea hram, închinat Sfintelor Femei Mironosiţe.

Situată în nord-vestul oraşului Galaţi, pe Bulevardul Milcov nr. 25 A, într-o zonă muncitorească, Parohia „Sfântul Sfinţit Mucenic Antim şi Sfintele Femei Mironosiţe“ din Galaţi deserveşte nevoile pastorale şi liturgice ale credincioșilor din cartierele Micro 13 B şi Micro 38. Ea a fost înfiinţată în anul 1990, la 21 septembrie, prin desprinderea a două zone din parohiile „Sfânta Treime“- Fileşti şi „Adormirea Maicii Domnului“- Cimitir.

În data de 1 iunie 1991, s-a sfinţit locul şi s-a pus piatra de temelie, slujba fiind săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, pe atunci Arhiereu-Vicar al Episcopiei Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi un mare număr de credincioşi.

Impresionantul devotament al enoriaşilor şi osârdia credincioaselor din parohie care ajutau la construcţia bisericii au făcut ca, la propunerea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, în anul 1994, biserica să primească şi al doilea hram - „Sfintele Femei Mironosiţe“.

Anul acesta, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul  Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica acestei comunităţi parohiale, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa rugătoare a multor tineri şi copii de la cele patru şcoli din cuprinsul parohiei, precum şi a numeroşi credincioși.

În cadrul slujbei au fost rostite rugăciuni către Milostivul Dumnezeu pentru toate creştinele care trudesc în familie, în societate şi în Biserică, în ţară şi peste hotare, multe dintre acestea sprijin de nădejde pentru semenii noştri aflaţi în nevoi şi în suferinţe.

La momentul cuvenit, mulţi dintre copiii şi credincioşi prezenţi la slujbă au fost împărtășiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu, în care se relatează despre punerea în mormânt a Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi momentul în care femeile mironosiţe au venit la mormântul Domnului Hristos cu miruri, devenind primele martore ale Slăvitei Învieri.

Cu acest prilej, a fost citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel intitulat: „Sfintele Femei Mironosițe - modele pentru femeile creştine“, transmis la Duminica Mironosiţelor în toate parohiile din Patriarhia Română.

Totodată, ierarhul locului i-a îndemnat pe toţi cei prezenţi la hramul acestei parohii să primească şi să aplice în viaţa lor, cu dragoste şi cu bucurie creştină, acest mesaj părintesc de recunoştinţă pentru toate femeile creştine din viaţa Bisericii şi a nemului românesc.

Întrucât Mironosiţele femei sunt modele de credinţă pentru toate femeile creştine, Duminica a treia după Sfintele Paşti a devenit Ziua Femeilor Creştine.

Ziua de prăznuire a Sfintelor Femei Mironosiţe s-a încheiat în această parohie gălăţeană cu agapa de hram, pregătită de harnicele femei din comitetul parohial, din care au gustat produse pascale peste 400 de credincioşi.

În continuare, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, a mers la Catedrala Arhiepiscopală unde a săvârşit un Parastas pentru vrednicul de pomenire Arhiepiscop dr. Antim Nica al Dunării de Jos, trecut la cele veşnice în anul 1994, la data de 1 mai, chiar în ziua de Înviere.

După slujbă, Înaltpreasfinţia Sa a elogiat personalitatea vrednicului de pomenire Arhiepiscop dr. Antim Nica, la împlinirea a 29 de ani de la adormirea întru Domnul a acestui mare arhipăstor al Eparhiei Dunării de Jos.

La finalul slujbelor de astăzi, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian i-a binecuvântat pe cei prezenţi şi le-a oferit cozonac şi ouă roşii.

***

Arhiepiscopul Antim Nica s-a născut la 24 februarie 1908, în satul Bogzeşti (ţinutul Orhei) din Basarabia, un sat mic de răzeşi, aşezat în mijlocul codrilor, ce număra la acea vreme cu puţin peste 100 de case.

Între anii 1927-1931 a frecventat cursurile Facultăţii de Teologie din Chişinău.

Este tuns în monahism la Mănăstirea Curchi din ţinutul Orhei, în ziua de 24 iunie 1935, de către mitropolitul Gurie, care-i dă numele Antim, amintind de marele ierarh Antim Ivireanul. La praznicul Adormirii Maicii Domnului din anul 1935 primeşte hirotonia întru ierodiacon, la 11 aprilie 1936 este hirotonit ieromonah, la 21 mai 1939 este hirotesit protosinghel, iar pe 8 noiembrie 1940 primeşte hirotesia întru arhimandrit.

A fost ales episcop al Cetăţii Albe-Ismail şi a fost hirotonit arhiereu în ziua de 23 ianuarie 1944, prin mâinile şi rugăciunile mitropolitului Irineu al Moldovei şi Sucevei, arhiepiscopului Efrem al Chişinăului şi episcopului Policarp al Americii, iar la scurt timp, când episcopul Cosma Petrovici este silit de autorităţile de atunci să se retragă, Antim Nica este numit episcop-locotenent la Galaţi, fiind instalat la 15 septembrie 1947.

În urma pensionării episcopului Chesarie Păunescu al Dunării de Jos, Colegiul Electoral Bisericesc alege, la 10 iunie 1973, ca episcop eparhiot la Galaţi pe episcopul-vicar Antim, fiind instalat în scaun de patriarhul Justinian, în ziua de 19 august 1973.

În anii de păstorire la Galaţi, arhiepiscopul Antim a avut o deosebit de bogată activitate, atât pe plan administrativ, cât şi pe plan spiritual, printre altele punând în valoare şi aducând la lumină complexul paleocreştin de la Niculiţel (locul unde au fost descoperite moaştele Sfinţilor Zotic, Atal, Camasie şi Filip).

Ultima parte a vieţii sale, deşi marcată de o suferinţă trupească, i-a fost mult mângâiată de către Înalt Preasfinţitul Părinte Casian, care l-a slujit ca arhiereu-vicar timp de 4 ani şi care i-a continuat cu mult zel opera în Via Domnului de la Dunărea de Jos.

Arhiepiscopul Antim şi-a început călătoria cea cerească pentru întâlnirea cu Cel căruia I-a slujit cu atât de multă credinţă chiar în Ziua de Înviere a anului 1994.

Trupul arhiepiscopului dr. Antim Nica a fost aşezat în pronaosul Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi, unde odihneşte şi astăzi, aşteptând Învierea cea de apoi.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook