Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sâmbătă, 27 aprilie, în ajunul Praznicului împărătesc al Floriilor, în municipiile Galaţi, Brăila şi Tecuci, precum şi în alte localităţi din cele două judeţe ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos s-a desfăşurat tradiţionalul Pelerinaj de Florii, care aminteşte de momentul Intrării Mântuitorului Iisus Hristos în cetatea Ierusalimului.

În Eparhia Dunării de Jos, pelerinajul a început la Brăila, unde, preoţii şi credincioşii de la bisericile din oraş s-au întâlnit la biserica ”Sf. Cuv. Parascheva”. Alaiul format din copii, tineri, profesori şi credincioşi au pornit în procesiune pe „Calea Călăraşilor“ spre Catedrala „Naşterea Domnului“ din municipiu.

Aici, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, a întâmpinat mulţimea pelerinilor, a citit Sfintele Evanghelia din Sâmbăta Sfântului şi Dreptului Lazăr şi a rostit un cuvânt de învăţătură despre importanţa pelerinajului în viaţa creştinului, îndemnându-i pe participanţi să ducă din bucuria şi dragostea revărsate prin acestea manifestări paşnice şi înălţătoare şi semenilor noştri aflaţi în sufeinţe, boli şi alte neputinţe.

Chiriarhului Dunării de Jos a sfinţit Icoana Intrării Domnului în Ierusalim şi a oficiat slujba de binecuvântare a stâlpărilor, după care i-a stropit cu agheasmă pe toţi credincioşii prezenţi.

La final, au fost premiaţi elevii calificaţi la etapa naţională a Concursului interdisciplinar „Cultură şi spiritualitate românească“ şi pe cei calificaţi la etapa naţională a Olimpiadei de Religie şi le-a oferti diplome şi daruri.

În continuare, în oraşul de reşedinţă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, foarte mulţi gălăţeni, de la copii şi tineri, până la vârstnici sau chiar persoane cu dizabilităţi s-au adunat în faţa bisericii „Vovidenia“ pentru a participa la tradiţionala procesiune de Florii.

Calea Domnească a prins viaţă prin şirul nesfârşit de preoţi şi pelerini care s-au îndreptat spre Catedrala arhiepiscopală, intonând troparul sărbătorii şi alte cântări specifice perioadei liturgice în care ne aflăm.

Pe esplanada Catedralei, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a citit Evanghelia de astăzi şi a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a precizat că prin cinstirea învierii lui Lazăr în Sâmbăta Stâlpărilor, reuşim să vedem în această mare minune şi învierea noastră cea de obşte.

Înaltpreasfinşia Sa a mulţumit preoţimii şi bunilor credincioşi din cele două judeţe ale Eparhiei pentru numărul mare de participanţi la pelerinajul care a adus Ierusalimul ceresc nu numai în biserici şi pe străzi, dar şi în sufletele şi în casele noastre.

În continuare, ierarhul locului a sfinţit Icoana Intrării Domnului în Ierusalim şi a săvârşit slujba de binecuvântare a stâlpărilor.

Programul a continuat cu premierea elevilor olimpici din judeţul Galaţi şi cu slujba Privegherii.

Participarea tinerilor, a elevilor din şcolile şi liceele Arhiepiscopiei Dunării de Jos, alături de părinţii lor, de cadrele didactice şi slujitorii Sfintelor Altare reprezintă, înainte de toate, un semn de speranţă şi o manifestare plenară a dragostei creştine în interiorul Bisericii.

Şi în municipiul Tecuci foarte mulţi clerici şi credincioşi au participat la Pelerinalul de Florii, desfăşurat anul acesta de la biserica ”Înălţarea Domnului” pănă la Catedrala ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din centrul oraşului.

În Arhiepiscopia Dunării de Jos, pelerinajul s-a desfăşurat şi în alte centre devenite deja tradiţionale, precum cele din localităţile Târgu Bujor, Corod, Matca, Lieşti-Buceşti-Şerbăneşti,  Bereşti, Pechea, Tudor Vladimirescu, Nicoreşti, Toflea, Însurăţei, Făurei şi Ianca.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook