Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Și în acest an, la pomenirea Sfinţilor Martiri Brâncoveni, Mănăstirea Cârlomăneşti din judeţul Galaţi a îmbrăcat haina de sărbătoare, cinstindu-și ocrotitorii spirituali.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită sub înalta binecuvântare a arhiepiscopului locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, şi a adunat în jurul Sfântului Potir un sobor de preoţi şi diaconi din parohiile Protopopiatului Tecuci, oficialităţi locale, dar şi un mare număr decredincioşi din parohiile învecinate, la care s-au adăugat numeroşi credincioşi români celucrează în străinătate, veniţi acasă în perioada verii.

Grupuri de copii şi tineri din mai multe parohiile învecinate, înveşmântaţi în port popular autentic au prezentat un program cultural-artistic ce a constat în recitări de poezii şi intonări de cântări religioase şi patriotice, în cinstea Sfinţilor Martiri Brâncoveni, ocrotitorii acestui aşezământ monahal.

La momentul cuvenit, mulți copii au fost împărtășiți cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură, Chiriarhul Dunării de Jos a vorbit credincioșilor despre importanța acestor locuri în care mănăstirea Cârlomănești a fost în vremuri tulburi reper și sprijin pentru neamul românesc, dar și despre credința nestrămutată a Sfinților Martiri Brâncoveni și sfârșitul mucenicesc al acestora.

„Mănăstirea Cârlomănești coboară în istorie până în timpul Sfântului Ștefan cel Mare, în codrii de jos ai Moldovei, arși de-atâtea și de-atâtea ocazii de bătălii pentru a învinge și a împinge dușmanul cât mai departe de hotarele țării. În urmă cu zeci de ani aici s-a găsit doar scrum, însă cu mâinile preoților, câtăreților și credincioșilor jertfelnici a fost plantată pădurea și a fost creat aici un adevărat «colț de rai», unde Sfinții Martiri Brâncoveni sunt chemați,din Cerul Slavei lui Dumnezeu, pentru a ne învăța și pe noi cei de astăzi să prețuim mai mult credința de care ei nu s-au lepădat, ci au mărturisit-o cu prețul vieții lor, dându-ne pentru viața noastră imboldul mărturisirii unității de credință și de neam“, a spus ierarhul.

La final, pelerinii au fost invitaţi la agapa frăţească oferită în pădurea situată lângă biserica cea nouă a mănăstirii, unde au fost împărţite pachete cu hrană.

***

Începând din anul 2012, ca urmare a unei Hotărâri a Consiliului Local, comuna Cerţeşti a intrat sub ocrotirea spirituală a Sfinţilor Martiri Brâncoveni.

Situată între localităţile Cerţeşti şi Cârlomăneşti, la 40 km NE de Tecuci, într-un cadru natural deosebit, Mănăstirea Cârlomăneşti este un punct de interes religios reaşezat, de curând, pe harta spirituală a Eparhiei Dunării de Jos.

Accesul spre mănăstire se face pe drumurile judeţene 251A Tecuci – Corod şi 251B Corod – Cerţeşti.

Zidită pe locul unui schit în jurul anului 1445, atestată documentar la sfârşitul secolului al XVII-lea, mănăstirea avea să fie integrată în secolul al XVIII-lea curentului de înnoire duhovnicească promovat de Sf. Paisie de la Neamţ, devenind un important centru monahal din sudul Moldovei.

La 1809 mănăstirea este menţionată ca metoc al Episcopiei Romanului. În 1821 este complet distrusă de eterişti şi de turci, călugării fiind nevoiţi să fugă. Puţinii monahi rămaşi au schimbat cu cca 1 km locul mănăstirii, construind până la 1824, o biserică de cărămidă, existentă şi astăzi.

După 1864 această biserică a deservit credincioşii din localităţile din satele Cârlomăneşti şi Cerţeşti.

La 1957 biserica este trăsnită, incendiată şi apoi părăsită, în ruină.

Viaţa monahală este reluată în anul 1997, când Chiriarhul Dunării de Jos hotărăştere înfiinţarea ei.

În jurul vechii biserici de cărămidă se înalţă astăzi o biserică nouă şi un corp de chilii ce pot aduce tuturor pelerinilor bucuria rugăciunii şi odihna într-un loc al liniştei binecuvântate.

Programul cadru al anului 2022

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Călăuză ortodoxă numar special

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook